Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και στην Αθήνα, με την επάνοδο των εκπροσώπων της τρόικας στα τέλη Σεπτέμβρη, θα συνεχιστούν τα αντιλαϊκά παζάρια
Τα παζάρια κυβέρνησης - τρόικας επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη του κεφαλαίου απαιτεί νέα επίθεση στα δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων |
Σε κάθε περίπτωση, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκονται οι αποφάσεις σχετικά με την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια για την εκχώρηση νέων κρατικών ενισχύσεων, προνομίων και ελαφρύνσεων στους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα, η ελάφρυνση του χρέους είναι αναπόσπαστα δεμένη με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν έμφαση στην ανάγκη για «κλείσιμο» της τρέχουσας αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας σχετικά ότι «θέλουμε να επιταχύνουμε». Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, για το Νοέμβρη του 2014, προγραμματίζεται η σύγκληση Συνόδου Κορυφής ΕΕ - ΔΝΤ σχετικά με τις αποφάσεις για την απομείωση του κρατικού χρέους.
Η χτεσινή ατζέντα περιείχε την επισκόπηση των μέχρι τώρα συζητήσεων και των προβαλλόμενων «θέσεων». Σχετικά με το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και του νέου συνδικαλιστικού νόμου, οι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας σημείωναν ότι πρόκειται για ευαίσθητα θέματα, όπου εμπλέκεται και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), οι μελέτες του οποίου αναμένονται και από τις δύο πλευρές.
Στις αντιλαϊκές προτεραιότητες βρίσκονται οι αντεργατικοί σχεδιασμοί για τις αλλαγές στη λειτουργία των συνδικάτων, με στόχο να μπουν επιπλέον εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, όπως π.χ. με την προσθήκη εμποδίων για την προκήρυξη απεργίας, την παροχή δικαιώματος στην εργοδοσία να προχωρεί σε ανταπεργία («λοκ άουτ») κ.ά.
Οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου περιλαμβάνουν και νέες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργοδότες, σε συνέχεια αυτών που ήδη ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται, σε μια εξέλιξη που θα πάει «πακέτο» με το «νέο Ασφαλιστικό» - καρμανιόλα για τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων, με βάση και την έκθεση από το ΚΕΠΕ.
Παράλληλα, από το 2015, προβλέπεται η διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, συνδεδεμένου με τις διαδικασίες «αξιολόγησης» των εργαζομένων.
Προ των πυλών είναι και το ζήτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών. Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι «δεν έγινε συζήτηση για το θέμα της παράτασης» στο σημερινό καθεστώς (λήγει στις 31/12/2014), προσθέτοντας ότι θα τεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει στην Αθήνα...
Σήμερα Παρασκευή, αναμένεται η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (EuroWorking Group), ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), στις 12 Σεπτέμβρη, κατά την οποία θα συζητηθεί και το «πρόγραμμα προσαρμογής» στην Ελλάδα.