Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οταν έχεις τέτοια στρατηγική...

«Ψυχροπολεμικός παροξυσμός Ομπάμα», είναι ο τίτλος αναγγελτικού της «Αυγής» στις 4/9/2014, για το ρεπορτάζ της σχετικά με την Ουκρανία και τις συζητήσεις Πούτιν - Ποροσένκο. Τώρα το ανακάλυψαν στο ΣΥΡΙΖΑ; Τότε που εκθείαζαν την πολιτική Ομπάμα αυτός δεν ήταν ψυχροπολεμικός; Η επιλέγουν πολιτική διεθνών συμμαχιών με ιμπεριαλιστές ανάλογα με τη συγκυρία, εκφράζοντας βεβαίως τα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου που θίγονται από την πολιτική ΗΠΑ -ΕΕ στην Ουκρανία; Εμείς να τους θυμίσουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας ελάχιστες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, έδειξε την αφοσίωσή του στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και στη συμμετοχή της ιμπεριαλιστικές στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες και ενώσεις λέγοντας: «Ισχυρίζομαι, και το λέω με όλη τη δύναμη της φωνής μου, πως η χώρα ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, ανήκει στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται». Και όταν έχεις τέτοια στρατηγική, δεν μπορείς να παλέψεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απλά ζητάς από τα γεράκια να γίνουν περιστέρια...

Ο δήμαρχος του Λόκρι και ο ... Ιησούς

Η είδηση ήρθε προχτές από την Ιταλία και αφορά το δήμαρχο της πόλης του Λόκρι στην περιφέρεια της Καλαβρίας. Εστειλε επιστολή λέει στον ...Ιησού και ζήτησε την παρέμβασή του για να σταματήσουν οι δημοτικοί υπάλληλοι να παίρνουν συνεχείς και αδικαιολόγητες άδειες. Και μάλιστα λέει ότι «ζητά επί μήνες να μπορέσει να αντικατασταθεί ένα φανάρι το οποίο έχει σπάσει και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης. Εως τώρα, όμως, κανένας από τους δημοτικούς υπαλλήλους δεν έχει ανταποκριθεί στην έκκληση». Και βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, χαρακτηρίζει ασυνείδητους τους υπαλλήλους...

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, πρέπει να πούμε ότι στην Ιταλία, εδώ και χρόνια, πολλοί δήμοι έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό, έχουν προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών εξαιτίας μεγάλων χρεών προς τις τράπεζες, οι πόροι έχουν περικοπεί δραματικά. Υλοποιείται μια πολιτική με τη συναίνεση δημάρχων, όπως αυτός του Λόκρι, που έχει αυτές τις επιπτώσεις. Μάλιστα, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες είναι τέτοιες που συμβαίνουν απίστευτα πράγματα. Πριν μερικούς μήνες, διευθυντής ενός δημοτικού παιδικού σταθμού στην πόλη Πράτο της Κεντρικής Ιταλίας, ελλείψει κονδυλίων, έβαλε στην κλήρωση τους 18 εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες του σταθμού για να ...βγάλει τους 5 τυχερούς που θα πληρώνονταν!!! Τα 5.000 ευρώ που είχε στη διάθεσή του μόλις που επαρκούσαν για 5 μισθούς... Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έμαθαν ότι θα πληρωθούν όταν υπάρξουν χρήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα των δήμων της Ιταλίας.

Αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου...

Ανταγωνιστικότητα: Η Ελλάδα αρχίζει να γκαζώνει αλλά επιμένουν η ανεργία και τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γράφουν «Τα Νέα» στις 4/9/2014. Ετσι, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η Ελλάδα ανέβηκε από την 91η θέση στην ανταγωνιστικότητα στην 81η σε ένα χρόνο, ανάμεσα σε 144 καπιταλιστικές οικονομίες. Την ίδια ώρα όμως ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανεργία θα είναι στο 27% και το 2015, ενώ, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕ, έχουν κλείσει 230.000 μικρές επιχειρήσεις από το 2008, χρονιά έναρξη της κρίσης. Μεγάλα τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αυτά για όσους υπόσχονται ότι με την καπιταλιστική ανάκαμψη θα έρθει η λαϊκή ευημερία. Παράδειγμα οι ΗΠΑ, όπου εφαρμόστηκε πολιτική δημοσιονομικής χαλάρωσης, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανάπτυξη έχουν αλλά η ανεργία δε μειώνεται, οι μισθοί δεν αυξάνονται κλπ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1857 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Ογκίστ Κοντ, «πατέρας» της κοινωνιολογίας και του θετικισμού.

1905 Υπογράφεται η Συνθήκη του Πόρτσμουθ με την οποία λήγει ο Ρωσοϊαπωνικός πόλεμος. Η ηττημένη Ρωσία παραχωρεί στη νικήτρια Ιαπωνία τη νήσο Σαχαλίνη και τα λιμενικά - σιδηροδρομικά προνόμια που διατηρούσε στην κινεζική επαρχία της Μαντζουρίας.

1914 Ξεκινά η μάχη του Μάρνη μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, από τη μια μεριά, και Γερμανίας, από την άλλη. Πρόκειται για τη μάχη με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά ημέρα στο δυτικό μέτωπο στο σύνολο του Α' Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, με τους νεκρούς και τους τραυματίες να αγγίζουν τις 500.000 στη διάρκεια μιας μόλις εβδομάδας.

1915 Συνέρχεται στο Τσίμερβαλντ της Ελβετίας διεθνής σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη στην οποία πήραν μέρος 37 αντιπρόσωποι από 12 χώρες της Ευρώπης. Η συνδιάσκεψη, όπου την πλειοψηφία είχαν οι «κεντριστές» (Κ. Κάουτσκι κλπ.), χαρακτήρισε μεν τον πόλεμο ως ιμπεριαλιστικό και επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσής του με την προοπτική του σοσιαλισμού, ωστόσο δεν έθεσε θέμα ρήξης με τις δυνάμεις του σοσιαλσοβινισμού. Οι μειοψηφούντες εκπρόσωποι της επαναστατικής σοσιαλδημοκρατίας (8 τον αριθμό) συγκρότησαν την «αριστερά του Τσίμερβαλντ», εξέλεξαν και ξεχωριστό Γραφείο με επικεφαλής τον Β. Ι. Λένιν.

1930 Οι αστυνομικές αρχές (κυβέρνηση Βενιζέλου) απαγορεύουν την κυκλοφορία του περιοδικού της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ) «Νεολαία».

1939 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι θα κρατήσει ουδέτερη στάση στο Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, που μόλις έχει ξεσπάσει.

1942 Το Λαϊκό Επιτροπάτο Αμυνας της Σοβιετικής Ενωσης εκδίδει διαταγή «Για τους σκοπούς του παρτιζάνικου κινήματος». Το παρτιζάνικο κίνημα στην ΕΣΣΔ ήταν το μεγαλύτερο της Ευρώπης, μετρώντας πάνω από μισό εκατομμύριο άντρες και γυναίκες το 1943, ενώ συνέδραμε τα μέγιστα στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο δρώντας στα μετόπισθεν του φασίστα εισβολέα.

1943 Δημιουργείται το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Ανάμεσα στους πρώτους κρατούμενους που μεταφέρθηκαν εκεί από το στρατόπεδο της Λάρισας ήταν και οι κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες που είχαν απομείνει μετά τις εκτελέσεις του Κουρνόβου.

1944 Η 17χρονη μαθήτρια ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου εκτελείται από τις δυνάμεις κατοχής μαζί με άλλους 49 αγωνιστές στην Καισαριανή. Δύο φορές είχε συλληφθεί, ξυλοκοπηθεί, βασανιστεί. Την τρίτη φορά, τον Ιούλη του 1944, οι χιτλερικοί, με τα ελληνόφωνα όργανά τους, έσπασαν την πόρτα του σπιτιού της, στην οδό Βεΐκου 57, και την οδήγησαν στο άντρο των βασανιστηρίων της οδού Μέρλιν. Η Ηρώ φτύνει κατάμουτρα και μπατσίζει τον Ελληνα μεταφραστή. Δε μίλησε. Την έστειλαν στο Χαϊδάρι, στην απομόνωση και σε συνέχεια στο θάλαμο των μελλοθανάτων. Και από κει στο ηρωικό Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Δεκαεφτά σφαίρες καρφώνονται στο κορμί της απ' τους φασίστες, για τα δεκαεφτά της χρόνια, για «παραδειγματισμό», είπαν οι χιτλερικοί...

1958 Ανακοινώνεται η ίδρυση του κόμματος Δημοκρατική Ενωση, με πρόεδρο και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Η. Τσιριμώκο. Η ίδρυση έγινε σε συμφωνία με την ΕΔΑ.

1967 Ο Γιάννης Χαλκίδης, στέλεχος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου Νέων, δολοφονείται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

1995 Η Γαλλία ξεκινά στη νήσο Μουρουρόα του Ειρηνικού σειρά πυρηνικών δοκιμών προκαλώντας κύμα παγκόσμιας διαμαρτυρίας.

2007 Πεθαίνει ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του κινηματογράφου Νίκος Νικολαΐδης.

Η ΝΑΤΟική προπαγανδιστική μηχανή

Οπως συνηθίζεται, κάθε Σύνοδος Κορυφής της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας (όπως αυτή που πραγματοποιείται από χτες στην Ουαλία) συνοδεύεται πάντα με μια επικοινωνιακή προσπάθεια νομιμοποίησης αυτού του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, ειδικά στις νέες γενιές. Το ίδιο συνέβη και τώρα και έτσι οργανώθηκε ένα σόου - επίσκεψη των ηγετών της Βρετανίας και των ΗΠΑ, Κάμερον και Ομπάμα, σε ένα δημοτικό σχολείο του Νιούπορτ, στην πόλη που γίνεται η Σύνοδος. Το σχετικό βίντεο προβλήθηκε από τα βρετανικά και άλλα ΜΜΕ και είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκινάει με μια στρατιωτικό που ρωτάει τα παιδιά να της πουν τι σημαίνει ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ παρουσιάζεται στα μάτια τους σαν ένας μεγάλος προστάτης που εξασφαλίζει τη ζωή τους. Η εικονική πραγματικότητα διαμορφώνεται και το παραμύθι πιάνει στα παιδιά. Μόνο που το ΝΑΤΟ δεν υπάρχει από παρθενογένεση. Η όλη του δράση είναι βαμμένη με το αίμα πολλών λαών, που, προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, αυτοί δέχθηκαν τις ...«σωτήριες» βόμβες του, πάντα στο όνομα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Παλαιστίνη, είναι μόνο οι πρόσφατες καταχωρήσεις στο κατάλογο του θανάτου, της καταστροφής και των χιλιάδων νεκρών παιδιών που δεν πρόλαβαν να πάνε στο σχολείο, όπως τα μικρά παιδιά από την Ουαλία, που έγιναν άθελά τους μέρος της προπαγανδιστικής μηχανής του ΝΑΤΟ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ