Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδηλώσεις τιμής για τους μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ

Από την εκδήλωση στον Πλαταμώνα
Από την εκδήλωση στον Πλαταμώνα
Εκδηλώσεις τιμής για τους μαχητές και τους πεσόντες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο μια σειρά οργανώσεις του ΚΚΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Για τους πεσόντες στη μάχη του Τσαλ Νταγ

Την Κυριακή 31/8 η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, το Συμβούλιο Περιοχής της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα Αν. Μακεδονίας - Θράκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, διοργάνωσαν εκδήλωση στον Πλαταμώνα (Ολατζάκ) Καβάλας, στη μνήμη των πεσόντων ΕΛΑΣιτών στη μάχη του Τσαλ Νταγ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 με την ανάγνωση του όρκου του μαχητή του ΔΣΕ από μέλη της ΚΝΕ. Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Θανάσης Θεοδοσιάδης, μέλος του ΠΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο και μουσική εκδήλωση με αντάρτικα και λαϊκά τραγούδια.

Για τα 70χρονα από την απελευθέρωση του Διδυμότειχου

Μια μέρα πριν, το Σάββατο 30/8, η Τομεακή Οργάνωση Εβρου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Διδυμότειχου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργάνωσαν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Διδυμότειχου (29 Αυγούστου 1944) από τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΕΛΑΣ.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στους Μολάους Λακωνίας
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στους Μολάους Λακωνίας
Η εκδήλωση έγινε στο χώρο που οι ναζί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους εκτελούσαν τους αγωνιστές της λευτεριάς και έχει στηθεί μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, το πρωί της Κυριακής, έγινε πολιτικό μνημόσυνο στο κοιμητήριο της Ορεστιάδας στη μνήμη του αντιστασιακού αγωνιστή Σταύρου Σαμούρη, που έχασε τη ζωή του την τελευταία μέρα της κατοχής.

Στη μνήμη του Μανώλη Σταθάκη

Την Παρασκευή 29/8 διοργανώθηκε από την Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον κομμουνιστή αντισυνταγματάρχη του ΔΣΕ Μανώλη Σταθάκη, διοικητή του Αρχηγείου Αργολίδας - Κορινθίας του ΔΣΕ. Συμμετείχαν μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, συγγενείς του Μ. Σταθάκη, παλιοί αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

H εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη στη θέση Γκαγκανιά Μολάων, όπου, στις 27 Απρίλη του 1944, λόχος του ΕΛΑΣ με διοικητή τον Μανώλη Σταθάκη εξόντωσε σε ενέδρα το Γερμανό στρατηγό Κρεζ, διοικητή των στρατευμάτων Νότιας Ελλάδας.

Ακολούθησε ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Μονεμβασιάς από τον Γραμματέα της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, Δημήτρη Μαστρογιαννόπουλο, ο οποίος παρουσίασε πτυχές της ηρωικής αγωνιστικής πορείας του υποδειγματικού κομμουνιστή ηγέτη Μανώλη Σταθάκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ