Τρίτη 19 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Κόκκινο σεργιάνι σ' όλη τη χώρα

Συνεχίζει το σεργιάνι του στη χώρα το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», γιορτάζοντας 40 χρόνια πολύμορφων εκδηλώσεων, δημιουργίας και έμπνευσης από τους αγώνες του λαού, με τον πυρσό της σκέψης, της πένας και της μουσικής να δείχνει το δρόμο. «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων (απολογία Νίκου Μπελογιάννη). Συνεχίζουμε», είναι το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ, που απ' όπου περνάει αφήνει το στίγμα του ανεξίτηλο, με νέους, εργάτες, ανέργους, συνταξιούχους να δίνουν μαζικό «παρών» στις εκδηλώσεις του, οι οποίες θα κορυφωθούν με το κεντρικό τριήμερο στις 18 - 19 - 20 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον. Παράλληλα, ήδη μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τα Φεστιβάλ μεγάλων πόλεων, όπως το τριήμερο στη Θεσσαλονίκη στις 11 - 12 - 13 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και στην Πάτρα στις 12 και 13 Σεπτέμβρη στο ΤΕΙ της πόλης.

Μέχρι τότε προγραμματίζονται πολυάριθμοι σταθμοί σ' όλη τη χώρα, σε πρωτεύουσες νομών.

  • Σπάρτη: 23 Αυγούστου, στο πάρκο της Ευαγγελίστριας
  • Ζάκυνθος: 30 Αυγούστου, στην πλατεία Σολωμού
  • Τρίπολη: 4 Σεπτέμβρη, στην Πλ. Πετρινού
  • Αργοστόλι: 5 Σεπτέμβρη, στην κεντρική πλατεία
  • Πύργος: 5 και 6 Σεπτέμβρη, στο πάρκο Κούβελου
  • Καλαμάτα: 5 και 6 Σεπτέμβρη, στο πάρκο Λιμενικού
  • Κόρινθος: 10 Σεπτέμβρη, στο Φλοίσβο
  • Αργος: 12 Σεπτέμβρη, στο θεατράκι της πλατείας του Αγ. Πέτρου
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις
  • Την Πέμπτη 21 Αυγούστου, στα Χανιά και συγκεκριμένα στο Καστέλι, θα γίνει εκδήλωση στην κάτω πλατεία, στις 8 το βράδυ, με στόχο να αναδειχθεί η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τις ερασιτεχνικές ομάδες μουσικής, πολιτισμού και αθλητισμού, σε αντίθεση με την ανεπαρκή στήριξη από το κράτος και την έλλειψη χρηματοδότησης.
  • Εκδηλώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες στην Ημαθία: Αύριο, θα διεξαχθεί τουρνουά μπάσκετ και θα προβληθεί ταινία ενάντια στο φασισμό στη Νάουσα, στις 21 Αυγούστου θα προβληθεί ταινία ενάντια στα ναρκωτικά στην πλατεία Δημαρχείου στη Βέροια, στις 22 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια, ενώ στις 2 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενάντια στο ρατσισμό στην Αλεξάνδρεια.
«Της Καστανίτσας οι ξανθές»


«Της Καστανίτσας οι ξανθές / τ' Αϊ Βασιλιού οι ρούσες / κι οι μαυρομάτες του Κοσμά / οι γαϊτανοφρυδούσες.

Τα ρούχα σας μη βάψετε / να μη φορέστε μαύρα, / κι αν τα χωριά σας γίνανε / καινούργια Αγια Λαύρα.

Τα σπίτια σας κι αν κάψανε / κι αν πήραν τα προικιά σας / η Ανταρτοσύνη να 'ν' καλά / και πάλι είναι δικά σας».

Ο τίτλος της εκδήλωσης «Της Καστανίτσας οι ξανθές», που θα πραγματοποιηθεί αύριο, στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ, στις 8 μ.μ., στην Καστανίτσα Αρκαδίας, είναι εμπνευσμένος από το τραγούδι του καπετάν Γιώργη Μπαλή, χαρακτηριστικό της στάσης των κατοίκων των ορεινών χωριών του Πάρνωνα όταν το τραγουδούσαν ως απάντηση στις καταστροφές των κατακτητών. Το θέμα της εκδήλωσης τιμής για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού είναι εμπνευσμένο από το αίμα που έχει ποτίσει τις ρίζες του τόπου.

Στις 27 Ιούλη 1943 οι αντάρτες δίνουν μια ιστορική και νικηφόρα μάχη κατά των Ιταλών κατακτητών, όπου εξοντώθηκε ολόκληρος λόχος. Οι Ιταλοί δεν μπόρεσαν να κάνουν άλλη επιχείρηση κατά των ανταρτών της Βόρειας Πελοποννήσου. Ακολουθεί δεύτερη μάχη στις 21/1/1944 με τους αντάρτες να συγκρούονται αυτή τη φορά με τους Γερμανούς, που έκαναν επιδρομή στον Πάρνωνα και οι ναζί, για να εκδικηθούν, έβαλαν φωτιά και έκαψαν ολοκληρωτικά τα 500 σπίτια του χωριού. Οι κάτοικοι είχαν προλάβει να φύγουν και να κρυφτούν στις ρεματιές και τις σπηλιές του βουνού, όπου όσοι-ες πρόλαβαν έκρυψαν μερικά ρούχα και πράγματα... «Βλέποντας οι γυναίκες τις φλόγες που έκαιγαν ακόμα σε πολλά σημεία, τους καπνούς που σκέπαζαν τα σπίτια, την ολική καταστροφή του ωραίου χωριού τους, άρχισαν τους θρήνους γύρω από τα ερείπια, ενώ οι άντρες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία (...) Χτυπά η καμπάνα και ο πρόεδρος του χωριού, ο Λαμπρογιάννης, ένας φλογερός πατριώτης, εμψυχώνει τους κατοίκους. "Χωριανοί, όταν αποφασίσαμε να αρχίσουμε τον αγώνα, ξέραμε τι θα πει πόλεμος... Τα βάλαμε όλα στη ζυγαριά, αλλά πιο πολύ από όλα βάραινε η λευτεριά. Δε θα λυγίσουμε ό,τι και αν μας κάνουν οι φασίστες. Θα πολεμήσουμε, ώσπου να γκρεμοτσακιστούνε και να φύγουν από τον τόπο μας. Και τότε θα ξαναχτίσουμε τα σπίτια μας. Και θα γιάνουμε τις πληγές μας» («Πενήντα χρόνια μετά», Ευάγγελος Μαχαίρας, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θοδωρής Μπολέτης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου και Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Αρκαδίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό πανηγύρι με αντάρτικα και δημοτικά τραγούδια, τοπικά φαγητά και κρασί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ