«Οσοι επικαλούνται σύνδεση του 15% με απολύσεις απλά ψεύδονται», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ταυτόχρονα ότι το μέτρο της «αξιολόγησης» δεν οδηγεί σε απολύσεις. Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που λέγεται κάτι τέτοιο. Ομως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Παραθέτουμε παρακάτω ορισμένα στοιχεία που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.
- Νόμος της «αξιολόγησης» (4250/2014), άρθρο 32 παράγραφος 5: «Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013, οι οποίες έχουν συνταχθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος ...δε θα ληφθούν υπόψη ...για τη θέση των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα...». Δηλαδή η διαθεσιμότητα, που οδηγεί στην απόλυση, δε συνδέεται μόνο με τις περσινές εκθέσεις!
- Νόμος για το μισθολόγιο (4024/2011), άρθρο 7 (Σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης), παράγραφος 1.: «Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό... λαμβάνεται υπόψη: α) η αξιολόγηση...».
- Υπαλληλικός Κώδικας (3528/2007), άρθρο 95: (Παραπομπή μη προακτέου υπαλλήλου): «Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται ...υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο... μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά ένα βαθμό...».
Δεν μπορεί, λοιπόν, η κυβέρνηση να κοροϊδεύει κανέναν. Η «αξιολόγηση» είναι μόνιμο εργαλείο για τις συνολικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και, βεβαίως, αποτελεί μηχανισμό για να γεμίσει η δεξαμενή των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο.