Κυριακή 10 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εύγε στην κυβέρνηση ... .

Ενα εύγε στην κυβέρνηση, γιατί «οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας, αν και καθυστερημένα, μείωσαν τα μέσα ημερομίσθια, συγκράτησαν την περαιτέρω απώλεια θέσεων εργασίας και το κλείσιμο επιχειρήσεων και συνέβαλαν στην ανάκαμψη της μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα και του αριθμού των επιχειρήσεων από τις αρχές του 2013», περιέχει μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας για την απασχόληση. Καιρός ήταν να αποδοθεί αυτό το εύγε στην κυβέρνηση, καθώς έχουν προηγηθεί διάφορες δηλώσεις από την πλευρά του ΣΕΒ, τα μέλη του οποίου, αφού εισέπραξαν τα οφέλη από το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, εμφανίστηκαν αχάριστοι, να εκτιμούν ότι οι μειώσεις μισθών δεν ήταν αναγκαίες.

Για το τσάκισμα των εργατών

Μιλούν για ανάκαμψη της απασχόλησης επειδή «το Νοέμβριο του 2013 οι απασχολούμενοι - ασφαλισμένοι ήταν 1.610.000, δηλαδή 160.200 περισσότεροι από το Νοέμβριο του 2012». Βέβαια, οι ίδιοι αναφέρουν ότι «ο αριθμός των ασφαλισμένων στο IKA έπεσε το Δεκέμβριο του 2012 στο χαμηλότερο επίπεδο (1.434.800 ασφαλισμένοι), καταγράφοντας από την αρχή της κρίσης μείωση της τάξης του 31,2% (-650.000 θέσεις εργασίας) σε σχέση με τα στοιχεία του Ιουνίου του 2008». Δηλαδή, ακόμα και με την ανάκαμψη, έχουμε μείον 500.000 ασφαλισμένους. Οσο για την αναιμική ανάκαμψη, όπως σωστά σημειώνει η ΤτΕ, αυτή πράγματι πατά στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Κι από αυτήν την άποψη η κυβέρνηση δικαιούται τους επαίνους, γιατί ως κυβέρνηση του κεφαλαίου έκανε καλά τη δουλειά της.

«Αξιολόγηση» και απολύσεις

«Οσοι επικαλούνται σύνδεση του 15% με απολύσεις απλά ψεύδονται», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ταυτόχρονα ότι το μέτρο της «αξιολόγησης» δεν οδηγεί σε απολύσεις. Βέβαια, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που λέγεται κάτι τέτοιο. Ομως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Παραθέτουμε παρακάτω ορισμένα στοιχεία που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.

- Νόμος της «αξιολόγησης» (4250/2014), άρθρο 32 παράγραφος 5: «Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013, οι οποίες έχουν συνταχθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος ...δε θα ληφθούν υπόψη ...για τη θέση των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα...». Δηλαδή η διαθεσιμότητα, που οδηγεί στην απόλυση, δε συνδέεται μόνο με τις περσινές εκθέσεις!

- Νόμος για το μισθολόγιο (4024/2011), άρθρο 7 (Σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης), παράγραφος 1.: «Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό... λαμβάνεται υπόψη: α) η αξιολόγηση...».

- Υπαλληλικός Κώδικας (3528/2007), άρθρο 95: (Παραπομπή μη προακτέου υπαλλήλου): «Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται ...υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο... μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά ένα βαθμό...».

Δεν μπορεί, λοιπόν, η κυβέρνηση να κοροϊδεύει κανέναν. Η «αξιολόγηση» είναι μόνιμο εργαλείο για τις συνολικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και, βεβαίως, αποτελεί μηχανισμό για να γεμίσει η δεξαμενή των 15.000 απολύσεων στο Δημόσιο.

Χρόνιες ελλείψεις στην πυρόσβεση

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική ήρθαν πάλι στο προσκήνιο, μετά την προχτεσινή πυρκαγιά που ξέσπασε στη Ρόδο. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα οργανικά κενά και το γερασμένο στόλο, επίγειο και εναέριο, αλλά είναι αντιμέτωποι και με τα «παχιά» λόγια της κυβέρνησης και δη του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια.

Ο υπουργός επισκέφθηκε πριν από μία εβδομάδα ακριβώς το νησί και συναντήθηκε με τον Διοικητή της Υπηρεσίας. Από εκεί, δήλωνε πως «είναι σημαντικό να υπάρχει πρόληψη και σχεδιασμός που ανταποκρίνεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε πάσης φύσεως επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας». Και πρόσθετε: «Βέβαια, τα προβλήματα που υπάρχουν με τα εναέρια και επίγεια μέσα είναι γνωστά. Δεν έχουμε καμία πρόθεση ούτε να τα υποβαθμίσουμε, ούτε να αφήσουμε την επίλυσή τους στην τύχη».

Τι έγινε χτες ακριβώς εκεί, στη Ρόδο;

Αυτά τα προβλήματα δεν είναι χτεσινά. Είναι χρόνια και αποτέλεσμα της ίδιας της πολιτικής των κυβερνήσεων. Οι πυροσβέστες να δουλεύουν με όπλο το φιλότιμο. Να εργάζεται ο ένας για δύο και μάλιστα μέχρι τη φυσική εξάντληση.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org