Σάββατο 26 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
61η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΚΑΝΔΑ
Ορόσημο για την Κουβανική Επανάσταση

Ο Φιντέλ Κάστρο έχει συλληφθεί και ανακρίνεται από αστυνομικούς μετά την επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα της πόλης Σαντιάγο ντε Κούβα

Fernando Garcia - Oscar Sola

Ο Φιντέλ Κάστρο έχει συλληφθεί και ανακρίνεται από αστυνομικούς μετά την επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα της πόλης Σαντιάγο ντε Κούβα
Τα 61 χρόνια από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο της Κούβας συμπληρώνονται σήμερα, ενώ σε όλο το νησί προετοιμάζονται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Η κεντρική εκδήλωση για φέτος έχει επιλεγεί να γίνει στην επαρχία Αρτεμίσα, που ιδρύθηκε το 2010 (συνενώνοντας 8 δήμους της επαρχίας της Αβάνας και 3 του Πινάρ ντελ Ρίο). Η συγκεκριμένη επαρχία και η ομώνυμη πόλη έχει σπουδαία επαναστατική παράδοση και έδωσε πολλούς μαχητές που συμμετείχαν και στην επιχείρηση στη Μονκάδα. Για τους 28 πεσόντες σε αυτή τη μάχη, αλλά και πολλούς άλλους στον επαναστατικό αγώνα, έχει στηθεί το Μαυσωλείο των Μαρτύρων στην πόλη όπου θα είναι και ο τόπος της εκδήλωσης, που θα ξεκινήσει στις 7.30 τοπική ώρα με κεντρικό ομιλητή τον Ραμίρο Βαλντές Μενέντες, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κούβας, αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Κράτους και των Υπουργών, Ηρωα της Επανάστασης και έναν από τους μαχητές της Αρτεμίσα που πήρε μέρος στην επιχείρηση της Μονκάδα.

Οι επιθέσεις στους στρατώνες, των οποίων ηγήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο και άλλοι επαναστάτες στις 26 Ιούλη του 1953, από όπου προέκυψε το ομώνυμο Κίνημα, μπορεί σε στρατιωτικό επίπεδο να απέτυχαν αλλά σήμαναν την αντίστροφη μέτρηση για τη νικηφόρα έκβαση της κουβανικής επανάστασης 6 χρόνια μετά, την 1η Γενάρη του 1959, για να ανοίξει ο δρόμος για να πάρει το 1961 σοσιαλιστικό χαρακτήρα.

Η επίθεση στο στρατώνα Μονκάδα, κολαστήριο για πολλούς αγωνιστές, και την ίδια μέρα η ταυτόχρονη επίθεση σε άλλο στρατώνα στο Μπαγιάμο, σηματοδότησαν την απαρχή της μαζικής εξέγερσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φ. Μπατίστα. Μετά από δύο χρόνια φυλάκισης, ο Φιντέλ απελευθερώθηκε και αυτοεξορίστηκε στο Μεξικό, όπου μαζί με τον Αργεντινό Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, τον Καμίλο Σιενφουέγκος και άλλους ξεκίνησαν τις ετοιμασίες για τη συνέχεια του αγώνα τους. Με ένα μικρό πλοίο, την «Γκράνμα» (σώζεται στο μουσείο της Επανάστασης στην Κούβα), 82 επαναστάτες αποβιβάστηκαν σε μια παραλία στους πρόποδες της οροσειράς της Σιέρα Μαέστρα στις 30 του Νοέμβρη του 1956. Μόνο 10 απ' αυτούς κατάφεραν να επιζήσουν από τα εξοντωτικά χτυπήματα και τις επιδρομές της αεροπορίας της δικτατορίας. Με όσους όμως απέμειναν, μεταξύ τους ο Φιντέλ, ο αδελφός του Ραούλ, ο Τσε, ο Σιενφουέγκος και ο Χουάν Αλμέιδα, άρχισε η εποποιία του αγώνα στα βουνά.

Ετσι ξεκίνησε ο επαναστατικός στρατός, που στηρίχτηκε στην πολιτικο-στρατιωτική δουλειά που είχαν ξεκινήσει το Κίνημα 26ης Ιούλη με επικεφαλής τον Φρανκ Πάις, το Επαναστατικό Διευθυντήριο, επαναστάτες φοιτητές και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Κούβας, όπως είχε ονομαστεί το ΚΚ Κούβας. Η προετοιμασία και η μαζική δουλειά μέσα στο λαό, στους τόπους δουλείας και τις λαϊκές συνοικίες ήταν κρίσιμη για την επιτυχία της Επανάστασης, που έδωσε και συνεχίζει σημαντικά επιτεύγματα στους εργαζόμενους, παρά την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να την πνίξουν με τον 50χρονο αποκλεισμό και άλλες μεθόδους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσσωμος ο κουβανικός λαός αποχαιρέτησε τον ηγέτη του(2016-12-04 00:00:00.0)
Γιορτάστηκε η θρυλική 26η Ιούλη(2015-07-28 00:00:00.0)
Στις 26 Ιούλη 1953 η απαρχή της Κουβανικής Επανάστασης(2010-07-25 00:00:00.0)
Ο Καμίλο «συντροφεύει» τον Τσε στην πλατεία της Επανάστασης(2009-10-30 00:00:00.0)
Η σπίθα που «άναψε» την Επανάσταση στην Κούβα(2009-07-26 00:00:00.0)
«Πίσω»... στο μέλλον της επανάστασης(2001-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ