Πέμπτη 17 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ»
Αρση εμποδίων και νέα προνόμια στα μονοπώλια ΕΕ - ΗΠΑ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκη στη χτεσινή σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Πίσω από τα χαμόγελα και τις χειραψίες των διαπραγματευτών ΕΕ - ΗΠΑ για τη συμφωνία ΤΤΙΡ κρύβεται η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Associated Press

Πίσω από τα χαμόγελα και τις χειραψίες των διαπραγματευτών ΕΕ - ΗΠΑ για τη συμφωνία ΤΤΙΡ κρύβεται η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων
Η πορεία των διαπραγματεύσεων ΕΕ - ΗΠΑ για την υπό διαμόρφωση «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων» (ΤΤΙΡ) συζητήθηκε χτες στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Η συμφωνία στοχεύει στο αμοιβαίο παραπέρα άνοιγμα των αγορών στην ΕΕ σε όφελος και των αμερικανικών μονοπωλίων, αλλά και στην εξασφάλιση αντίστοιχων προνομίων για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Οπως είναι φυσικό βέβαια, στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις ΕΕ - ΗΠΑ εκδηλώνονται σφοδρότατες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για το ποια μονοπώλια θα βγουν περισσότερο ενισχυμένα έναντι των ανταγωνιστών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο 6ος γύρος διαπραγματεύσεων, στο «σκοτάδι» βρίσκονται οι βασικές ρυθμίσεις της Συμφωνίας. Συζήτηση γίνεται για τα «πρότυπα προστασίας» που αφορούν σε τομείς όπως η εργασία, η δημόσια υγεία, τα τρόφιμα, η λαϊκή κατανάλωση κ.ά. Στη χτεσινή συζήτηση, στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου, ο Επίτροπος Κarel De Gucht, έκανε λόγο για «παράλογους φόβους», χωρίς ωστόσο να δώσει σχετικές διευκρινίσεις.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι λαοί

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας, με δήλωση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της «Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων» αναφέρει τα εξής:

«Οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) ΗΠΑ - ΕΕ, διεξάγονται σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όσο και στο εσωτερικό της από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Τα παζάρια και οι αντιπαραθέσεις τους έχουν στόχο να εξασφαλιστούν από την κάθε πλευρά περισσότερα οφέλη για τα μονοπώλια που εκπροσωπούν.

Το σίγουρο είναι ότι οι μεγάλοι χαμένοι από την συμφωνία αυτή θα είναι οι λαοί. Το παραπέρα άνοιγμα των εκατέρωθεν αγορών θα εντείνει, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Στόχος είναι να πληγούν τα εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει όρθια, και θεωρούνται για τα μονοπώλια εμπόδιο για την κερδοφόρα τοποθέτηση των κεφαλαίων τους.

Μεγάλο θα είναι, ακόμη, το χτύπημα για τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και τους αυτοαπασχολούμενους, για τη φτωχομεσαία αγροτιά. Θα επιδεινωθούν όλοι οι όροι της ζωής των εργαζομένων, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Συμφέρον για τον εργαζόμενο λαό σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι να δυναμώσει την κοινή του πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στον κοινό εχθρό: Τα μονοπώλια και την εξουσία τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ