Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πραγματοποίησε η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή στη Σπανούρα Κοτύλης, στο Γράμμο.

Στην εκδήλωση, μίλησε ο Γιάννης Βήττας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο, από εκπροσώπους του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι στην πλατεία της νέας Κοτύλης.

Στην ομιλία του, ο Γ. Βήττας αναφέρθηκε στις μάχες του ΔΣΕ τον Ιούλη του 1947 στο Γράμμο και ειδικά στην ηρωική μάχη που δόθηκε στο ύψωμα της Σπανούρας. Για να το καταλάβει ο αντίπαλος διέθεσε ένα τάγμα και συγκέντρωσε τα πυρά 8 πυροβόλων και σμήνους αεροπορίας. Το ύψωμα κρατήθηκε όλη την ημέρα από τον θρυλικό διοικητή της ομάδας Κώστα Ηλιάδη και τους ηρωικούς μαχητές του ΔΣΕ. Οι τρεις σταυραϊτοί του ΔΣΕ, που δε σκοτώθηκαν από τα πυρά των αντιπάλων, ο Γιάννης Θεοδώρου, ο Νίκος Χατζηβασιλείου και ο Θάνος Δημητρίου, αφού έριξαν και την τελευταία τους σφαίρα, για να μην πιαστούν αιχμάλωτοι πήδηξαν στη χαράδρα. «Πέταξαν κατευθείαν στις κορυφές της αιώνιας τιμής και δόξας, με τα φτερά που δίνει η δύναμη της επαναστατικής ιδεολογίας, αυτή είναι που οδηγεί στο μεγαλείο και τον ηρωισμό», είπε.

Ο Γ. Βήττας, τόνισε ότι «ο ΔΣΕ δεν ανήκει στο μουσείο της Ιστορίας, εμπνέει και διαπαιδαγωγεί σήμερα. Παρέχει σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα που έχουν γενικότερη αξία, πέρα και από τις συγκεκριμένες συνθήκες που αυτός ιδρύθηκε, έδρασε.

(...) Η δικαίωση του αγώνα και της θυσίας του ΔΣΕ είναι το σύγχρονο δικό μας καθήκον, όχι ως μια τυπική μεταφορά του παρελθόντος στο σήμερα (...) Το βασικό καθήκον μας είναι στο έδαφος της πάλης για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα να δυναμώσει η συνείδηση και η ετοιμότητα για θυσία, για το σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ