Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βαρέλι δίχως πάτο

Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα από το κυβερνητικό επιτελείο διαρρέεται μια αίσθηση ανακούφισης: «Πάμε καλά, το Σεπτέμβρη τα νεότερα». Βεβαίως, το κλίμα «αισιοδοξίας» και ανακούφισης δε συνάδει με όσα ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, την ανεργία που συνεχίζεται παρά τα «τουριστικά ρεκόρ», τους μικρούς μισθούς και τα πενιχρά επιδόματα που εξανεμίζονται στην πληρωμή χρεών, τις διακοπές που γίνονται «στο μπαλκόνι», τα μηχανογραφικά των παιδιών με σχολές μόνο στον τόπο κατοικίας κ.ά.

Ποια όμως είναι τα «νεότερα από Σεπτέμβρη»; Οι κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν λόγο για «κλίμα προετοιμασίας», ενόψει της «αξιολόγησης» του φθινόπωρου και η οποία συνδέεται με τις αποφάσεις σχετικά με την υπόθεση «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους. Στο επίκεντρο της διαβούλευσης βρίσκονται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες και οι οποίες συνδυάζονται με μπαράζ νέων αντεργατικών μέτρων. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο Ασφαλιστικό, στις ομαδικές απολύσεις, στον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και στο παραπέρα πετσόκομμα των προνοιακών επιδομάτων. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την τρόικα, με στόχο την επιτάχυνση στην υλοποίηση μιας σειράς αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που είναι πάγιες και χρόνιες απαιτήσεις του κεφαλαίου και στο πλαίσιο απαιτήσεων της ΕΕ.

Αν και οι τελικές αποφάσεις παραπέμπονται για το Σεπτέμβρη, το σίγουρο είναι ότι η προετοιμασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Για να καλυφθεί η «τρύπα» στα λεφτά που λείπουν από τα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση προετοιμάζει το κλίμα για νέες αιματηρές περικοπές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους. Οι επιπτώσεις που είχαν οι νέες εισφοροαπαλλαγές των εργοδοτών, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας, αναμένεται να καταγραφούν και στις λεγόμενες αναλογιστικές μελέτες. Η διεκδίκηση από το υπουργείο Εργασίας της διαχείρισης του συνόλου της προνοιακής πολιτικής προδιαγράφει τις νέες παρεμβάσεις, με σκοπό τα εναπομείναντα επιδόματα που δίνονται να περιοριστούν παραπέρα και να συνδεθούν με την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο θα δίνεται μόνο στους εξαθλιωμένους.

Το σίγουρο είναι ότι οι συζητήσεις, οι προβληματισμοί και οι διαφωνίες που εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους από τμήματα της αστικής τάξης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και αφορούν «κόκκινα δάνεια», τράπεζες, διαπραγμάτευση για το κρατικό χρέος, τήρηση δημοσιονομικών όρων, συνολικά αναθεώρηση του μείγματος διαχείρισης, δεν πρόκειται να αλλάξουν τις αντιλαϊκές προτεραιότητες και τα αντεργατικά «προαπαιτούμενα». Δεν πρέπει λοιπόν να υπάρχουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις - σαν αυτές που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ - ότι άλλο μείγμα μπορεί να φέρει φιλολαϊκή πολιτική.

Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για δήθεν ανακούφιση, το βαρέλι των αντεργατικών μέτρων δεν έχει πάτο, αφού η καπιταλιστική ανάκαμψη προϋποθέτει υποβάθμιση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και συναίνεση των εργαζομένων (με το καρότο και το μαστίγιο!). Δεν χρειάζεται ούτε επανάπαυση, ούτε αυταπάτες, αλλά ετοιμότητα, εγρήγορση και δράση στην κατεύθυνση της ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Η εμπειρία από το θερινό σινεμά

Μπροστά στα 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ο Εργατικός Τομέας Αχαΐας της ΚΝΕ αποφάσισε για μια ακόμα φορά να οργανώσει θερινό κινηματογράφο τον Ιούλη και τον Αύγουστο για ανέργους και νέα ζευγάρια, με δωρεάν είσοδο. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε από πέρσι που πραγματοποιήθηκε θερινός κινηματογράφος τον Ιούλη με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση του κόσμου. Γι' αυτό και φέτος αποφασίσαμε να διαρκέσει περισσότερο καιρό, να προβάλουμε περισσότερες ταινίες.

Ολη την προηγούμενη χρονιά οι ΟΒ και τα μέλη της Tομεακής Oργάνωσης προσπάθησαν να παρέμβουν στους νέους ανέργους, οργανώνοντας εξορμήσεις στις ουρές του ΟΑΕΔ, στις γειτονιές και σε στέκια νεολαίας. Η απογοήτευση, ο συμβιβασμός και η λογική ότι «δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα» κυριαρχούσαν και κυριαρχούν στις συζητήσεις. Αυτή η κατάσταση ενισχύεται ακόμα περισσότερο στα μυαλά και τη συμπεριφορά των ανέργων, αφού η πλειοψηφία τους δεν μπορεί να πάει ούτε μια βόλτα σε μια καφετέρια ή άλλο χώρο αναψυχής. Αποτέλεσμα είναι οι νέοι που βρίσκονται στην ανεργία να απομονώνονται, να νιώθουν άχρηστοι, ανίκανοι να κάνουν το παραμικρό και η μόνη τους δραστηριότητα να είναι η τηλεόραση και ένας καφές στο μπαλκόνι.

Η πρωτοβουλία αυτή του θερινού κινηματογράφου έχει και έναν ιδιαίτερο ρόλο, να δώσει την ευκαιρία στους νέους, τους ανέργους, τα νέα ζευγάρια να βγουν από το σπίτι και να έρθουν σε ένα όμορφο χώρο όπου θα μπορέσουν να ψυχαγωγηθούν, θα μιλήσουν με κόσμο, θα περάσουν καλά. Αλλωστε στην Πάτρα είναι και η μοναδική ευκαιρία που έχουν, αφού δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για χώρους αναψυχής, ενώ αυτές που υπάρχουν είναι ιδιωτικές και πανάκριβες.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό στην Πάτρα, να μην υπάρχει ούτε ένας χώρος για δωρεάν θέατρο, κινηματογράφο κλπ. Ακόμα και τα μειωμένα εισιτήρια που βγαίνουν για τους ανέργους είναι της τάξης των 10 ευρώ! Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν χώροι θεάτρου, κινηματογράφου που μένουν αχρησιμοποίητοι και μαραζώνουν, ενώ την ίδια ώρα η Πάτρα διαφημίζεται σαν πόλη του καρναβαλιού, είναι πρώην πολιτιστική πρωτεύουσα, οργανώνει Διεθνές Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας...

Συγκεκριμένα υπάρχουν τρεις χώροι για θερινό σινεμά. Οι δύο είναι ιδιωτικοί και έχουν κλείσει. Ο τρίτος - το Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο που είχε χτιστεί στις αρχές της δεκαετίας του '80 από την τότε δημοτική αρχή με την εθελοντική δουλειά των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην ψυχαγωγία ο λαός της Πάτρας - έχει να λειτουργήσει δύο χρόνια και όταν λειτουργούσε είχε εισιτήριο. Επιλέξαμε αυτόν το χώρο για δεύτερη φορά και μέσα από την εκ νέου εθελοντική δουλειά της ΚΝΕ στις εργασίες του Πολιτιστικού Οργανισμού για την αποκατάσταση του χώρου, καταφέραμε ο χώρος να καταστεί άμεσα λειτουργικός και να φιλοξενήσει τις προβολές ταινιών για ανέργους, να ξανανοίξει για το λαό και τη νεολαία της Πάτρας. Προετοιμάσαμε το χώρο να λειτουργήσει σαν πραγματικό θερινό σινεμά, με υποδομές προβολής (πανί, προτζέκτορα, ηχητικά) που να ανταποκρίνονται στα θερινά σινεμά που ξέρουμε. Οι Οργανώσεις Βάσης του Εργατικού Τομέα καταμερίστηκαν δουλειά, ανέλαβαν την προπαγάνδιση της δραστηριότητας με αφίσα, πανό, ντουντούκα, περπατούν κάθε μέρα πόρτα-πόρτα για να έρθουν σε επαφή με νέους, ανέργους και νέα ζευγάρια.

Οσο για την επιλογή των ταινιών έγινε προσπάθεια, πέρα του να ψυχαγωγήσουν, να αναδεικνύουν πλευρές και να προβληματίζουν. Επιλέχθηκαν κάποιες ταινίες που αναδεικνύουν πλευρές για το φασισμό και τον αθλητισμό (λόγω επικαιρότητας με το Μουντιάλ), ενώ επιλέχτηκαν και παιδικές ταινίες για να βοηθήσουν την έλευση παιδιών και νέων ζευγαριών.

Είναι ζήτημα πώς αυτή η δουλειά γύρω από θέματα που αφορούν τη ζωή των νέων ανέργων, των νέων ζευγαριών δεν θα γίνεται καμπανιακά μόνο μέσα στο καλοκαίρι, αλλά θα αποτελεί έγνοια για σταθερή παρέμβαση στους ανέργους. Με νέες και καλύτερες μορφές που θα μας βοηθούν να ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους, που μπορούν να βοηθήσουν στην παρέμβασή μας να γίνει βήμα για τη γνωριμία και την οργάνωσή τους.


Ζωή ΧΑΧΑΜΗ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ