Τους μύχιους φόβους της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα επόμενα χρόνια, με τη συμμετοχή κυρίως χωρών γερμανικής επιρροής (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία κλπ), θα γίνει σε βάρος της χρηματοδότησης, των σημερινών «φτωχών» χωρών της Κοινότητας - όπως η Ελλάδα - εξέφρασε στη διάρκεια της χτεσινών δηλώσεων ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χ. Πάχτας.
Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή το «φόρουμ» που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη Τετάρτη, με θέμα τη διεύρυνση της ΕΕ και την ανάγκη χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος. Η ανησυχία των σημερινών χωρών «συνοχής», δηλαδή της Ελλάδας - Ισπανίας - Πορτογαλίας, για το θέμα των ταμείων, εντάθηκε, μετά τη διαρροή στον ευρωπαϊκό Τύπο πριν από λίγες ημέρες, κειμένου του Γερμανού καγκελαρίου Γκ. Σρέντερ, που απευθύνεται προς την ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, όπου ευθέως επαναφέρει το θέμα της «επανεθνικοποίησης» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αλλά και των διαρθρωτικών ταμείων, από τα οποία χρηματοδοτούνται σήμερα οι επενδύσεις του Γ' ΚΠΣ. Ο Σρέντερ θέτει επίσης θέμα να επανεξεταστεί το θέμα της συμμετοχής της κάθε χώρας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, καθώς ή γερμανική πλευρά θεωρεί ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, όπου η Γερμανία συμβάλλει με σχεδόν το 30% στο συνολικό κοινοτικό προϋπολογισμό. Με λίγα δηλαδή λόγια, το οικοδόμημα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων τρίζει επικίνδυνα, καθώς οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες - αφού πρώτα εξασφάλισαν τις αγορές του «νότου» - δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση προς τις ασθενέστερες χώρες.
Η ανησυχία αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, ήταν έκδηλη στις χτεσινές δηλώσεις του Χ. Πάχτα. Ο τελευταίος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα αντιταχθεί σε μια εκ βάθρων αναθεώρηση της ΚΑΠ με αβέβαια αποτελέσματα...». Αυτό που ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση, είναι η μελλοντική είσοδος στην ΕΕ της Πολωνίας των 50 εκατ. κατοίκων και με το 40% του αγροτικού πληθυσμού, κάτι που ανατρέπει τα σημερινά δεδομένα της ΚΑΠ... Αλλα και για το μέλλον των διαρθρωτικών ταμείων υπάρχει ανησυχία, κάτι που εξανάγκασε τον υφυπουργό να δηλώσει ότι «η στήριξη των πολιτικών συνοχής, δεν πρέπει να πέσει θύμα της διεύρυνσης...». Οσο για τις συμμαχίες της Ελλάδας, μάλλον θολές είναι. με τις θέσεις της χώρας μας συμφωνούν Ισπανία και Πορτογαλία. Η Ισπανία όμως έχει θέσει θέμα ότι διεύρυνση της ΕΕ σε βάρος των σημερινών χωρών «συνοχής», θα αντιμετωπιστεί από την πλευρά της με «veto», κάτι που αρνείται η Ελλάδα λόγω του ενδιαφέροντος να ενταχθεί η Κύπρος στην πρώτη ομάδα χωρών της διεύρυνσης.