Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
Μουσική
Νέες «αναγνώσεις», νέες συγκινήσεις

Ενα γοητευτικό ταξίδι στο πέλαγος των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι προσφέρει το CD «Μέσα απ' των άστρων τα κλαδιά», με ερμηνευτή τον Θανάση Μωραΐτη. Μια νέα ανάγνωση αλησμόνητων έργων που πάντα συγκινούν, δοσμένα από την εκφραστική φωνή του Θ. Μωραΐτη, με αίσθημα ευθύνης, αλλά και με σύγχρονη πνοή. Ενας δίσκος, που αποσκοπεί κυρίως να δώσει την ευκαιρία στους νεότερους να γνωρίσουν και να επικοινωνήσουν με έργα αρυτίδωτα, που σφράγισαν το μουσικό μας πολιτισμό. Περιλαμβάνει το «Παραμύθι χωρίς όνομα» (μουσικές και τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ι. Καμπανέλλη, όπως «Ναύτη Γέρο ναύτη», «Μανούλα μου», «Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι» κ.ά.), που για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε ολοκληρωμένη δισκογραφική μορφή. Επίσης, περιέχει μέρος από την ενότητα «Εκτός σειράς» (τραγούδια του σε ποίηση Ν. Γκάτσου, όπως «Πάει ο καιρός», «Κουρασμένο παλληκάρι», «Το πέλαγο είναι βαθύ» κ.ά.). Η μουσική επεξεργασία έγινε από τον συνθέτη Δημήτρη Λέκκα, ενώ συμπράττει το μουσικό σύνολο «Μπουκουράνα». Θ' ακολουθήσει δεύτερο CD, με τον Θ. Μωραΐτη στα τραγούδια του «Ματωμένου Γάμου».

  • «Τα Πικροσάββατα και μια σερενάτα», σε μια νέα «ανάγνωση» κομίζει το CD με τον παραπάνω τίτλο και βασικό ερμηνευτή τον Παναγιώτη Καραδημήτρη. Φωνή λαϊκή, που χαρακτηρίζεται από διαύγεια, ο Π. Καραδημήτρης καταθέτει τη δική του, αξιόλογη ερμηνεία στα έντεκα αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που τα πρωτογνωρίσαμε μέσα από τις ερμηνείες του Δημήτρη Μητροπάνου. Τραγούδια, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, όπως τα «Λυπημένη», «Η βροχή», «Το ταξίμι», «Τριανταφυλλένια» και φυσικά τα «Πικροσάββατα». Ο δίσκος - καρπός της μεγάλης αγάπης του ερμηνευτή προς το έργο του συνθέτη αποτελεί συνέχεια μιας σχέσης, που ξεκίνησε από τη συμμετοχή του Π. Καραδημήτρη στη «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης». Τη δική της «πινελιά» βάζει η Αλέξια, η οποία ερμηνεύει μια σερενέτα.

  • Στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη και ένας από τους αγαπημένους του σολίστες, ο Δημήτρης Χριστοδούλου, έρχεται με την εξαιρετική δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι να καταθέσει στη δισκογραφία τη δική του άποψη για τις λαϊκές δημιουργίες του συνθέτη. Μελωδίες αγαπημένες, όπως οι «Μια πικραμένη Παναγιά», «Στης γειτονιάς τον ουρανό», «Το φεγγάρι», αποσπάσματα από τον «Ζορμπά» κ.ά. περιλαμβάνονται στο CD «Rhapsody», στο οποίο τον πρωταγωνιστικό λόγο έχει το μπουζούκι..

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ