Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
«Φρένο» της ΠΝΟ στον εκδημοκρατισμό

Αποχώρησε η ΠΝΟ από Επιτροπή για τον Εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος, προκειμένου η πλειοψηφία της διοίκησής της να προστατέψει την ύπαρξή της

Με ένα πλήθος υποκριτικών επιχειρημάτων, η κυβερνητική - εργοδοτική πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), που τη συγκροτούν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την Επιτροπή για τον Εκδημοκρατισμό του Ναυτεργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος και της Ναυτικής Νομοθεσίας. Τα παραπάνω καταγγέλλουν, με κοινή τους ανακοίνωση, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Στην κοινή τους ανακοίνωση, τα δυο σωματεία καταγγέλλουν: «Γνωρίζοντας καλύτερα από όλους ότι την πλειοψηφία που κατέχουν την οφείλουν σ' αυτό το αντιδημοκρατικό νομικό πλαίσιο, στους εφοπλιστές και τις κυβερνήσεις που το διατηρούν, αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για την αλλαγή και τον αναγκαίο εκδημοκρατισμό του».

Επικαλούνται, σημειώνεται, πραγματικά προβλήματα των ναυτεργατών, όπως την κατάσταση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), των εξευτελιστικών συντάξεων και των άλλων παροχών, το δουλεμπόριο, το καθεστώς ασυδοσίας που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές και άλλα προβλήματα, που αυτή η πλειοψηφία της ΠΝΟ χρόνια τώρα, όχι μόνο δεν αντιπάλεψε, αλλά στήριξε αυτό το καθεστώς και ακριβώς για να μην ανατραπεί, αρνείται τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της ναυτικής νομοθεσίας».

Τα δυο ναυτεργατικά σωματεία υπογραμμίζουν: «Ο εκδημοκρατισμός ήταν και είναι απαίτηση των ναυτεργατών και στην κατεύθυνση αυτή πάλεψαν και θα συνεχίσουν να παλεύουν. Οι Ενώσεις μας έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την επέκταση του νόμου 1264/82 και στους ναυτεργάτες και την κατάργηση του σημερινού αντιδημοκρατικού - στρατοκρατικού, καθώς και την εφαρμογή των Διεθνών Συμβάσεων 134, 135 και 156 και απαιτούν την άμεση προώθηση και εφαρμογή τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ