Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αποκλιμάκωση διατάσσει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός

Να στήσουν Επιτροπές Αγώνα παντού κάλεσε τους υγειονομικούς η ΕΣΑΚ

Κάλεσμα στους υγειονομικούς και τα σωματεία των νοσοκομείων να πάρουν μέρος μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, και να οργανώσουν την πάλη τους με στόχους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, απηύθυναν τα στελέχη της ΕΣΑΚ Υγειονομικών και από το βήμα της πανελλαδικής σύσκεψης των σωματείων των νοσοκομείων, που έγινε χτες στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Το κάλεσμα αυτό αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα μετά και τη χτεσινή σύσκεψη, όπου η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ απέδειξε ότι προχωρά - κάτω από το βάρος της συμμετοχής των εργαζομένων στις προηγούμενες κινητοποιήσεις - στην οργάνωση κινητοποιήσεων με περιορισμένο όμως χαρακτήρα και χωρίς να απορρίπτει την ιδέα του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου.

Μάλιστα σε ανακοίνωσή της ΠΟΕΔΗΝ που εκδόθηκε μετά το τέλος της σύσκεψης, αλλά και τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας απάλειψε το αίτημα για απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης που περιλαμβανόταν στην προηγούμενη ανακοίνωση των κινητοποιήσεων (18.5.2001).

Επιπλέον η Εκτελεστική Επιτροπή που συνήλθε μετά τη σύσκεψη των σωματείων περιόρισε την 24ωρη πανελλαδική απεργία που είχε προγραμματιστεί για τις 13 Ιούνη 2001 σε 7ωρη στάση εργασίας πανελλαδικά. Απόφαση στην οποία διαφώνησε η ΕΣΑΚ Υγειονομικών. Στις 13 Ιούνη θα γίνουν συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και συγκεντρώσεις των εργαζομένων των νοσοκομείων στην περιφέρεια, στις έδρες των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ).

Αποφασίστηκε επίσης η πραγματοποίηση 3ωρων στάσεων εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) στις 5, 6, 7 και 8 Ιούνη 2001. Η πρόταση της ΕΣΑΚ Υγειονομικών για την πραγματοποίηση πικετοφοριών των υγειονομικών με τους άλλους μαζικούς φορείς σε κάθε πόλη απορρίφθηκε από τις άλλες παρατάξεις.

Κατά τ' άλλα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ήταν λάβρος στην ομιλία του στα σημεία που αφορούσαν το μισθολογικό. Στο επίμαχο θέμα του ασφαλιστικού περιορίστηκε να πει ότι πρέπει να υιοθετηθούν οι ενταγμένες στο κυβερνητικό πλαίσιο προτάσεις της ΓΣΕΕ, σβήνοντας από το χάρτη όσα βροντοφώναζαν οι ίδιοι οι υγειονομικοί στις διαδηλώσεις τους για ένα σύγχρονο, δημόσιο καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επικέντρωσε για μια ακόμα φορά στην ανθυγιεινότητα του επαγγέλματος και στην ανάγκη για ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς, παρά το ότι ο ίδιος διαπίστωσε ότι «δεν είναι δυνατόν οι υγειονομικοί να αποτελέσουν "όαση"» αν διαλυθεί το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των σωματείων, όπως του «Ευαγγελισμού», άσκησαν κριτική στην πλειοψηφία της ομοσπονδίας, η οποία δεν έπαιξε το ρόλο που έπρεπε να διαδραματίσει στην οργάνωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι» υπογράμμισε μιλώντας στη χτεσινή σύσκεψη η Λέττα Μεθωνιού αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, στέλεχος της ΕΣΑΚ Υγειονομικών και μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Υγεία - Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση. Η ίδια κάλεσε τους υγειονομικούς, αναλαμβάνοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που έχουν στην αποκάλυψη των σχεδίων της κυβέρνησης για την Υγεία, αλλά και την Ασφάλιση, να μπουν, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

«Σήμερα, είπε, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για αγώνα. Η κυβέρνηση δεν απέσυρε τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, αλλά κάτω από την πίεση των αγώνων του λαού υποχώρησε με τακτικό ελιγμό. Δεν έχει όμως παραιτηθεί από τα μέτρα που πριονίζουν το θεμέλιο λίθο της Κοινωνικής Ασφάλισης». «Οι εργαζόμενοι, τόνισε, δεν πρέπει να συρθούν σε ένα «διάλογο» με την κυβέρνηση και τους βιομηχάνους για να αποφασίσουν πόσα θα χάσουν».

Καυτηρίασε επίσης τη στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ η οποία δυναμίτισε τους αγώνες των υγειονομικών για να μην περάσει ο νόμος 2889/2001 για την υγεία προτείνοντας «δίμηνη ανακωχή», αλλά και τη στάση του υπουργού Υγείας ο οποίος στην τελευταία συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ στις 14.5.2001 δε δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση κανενός από τα αιτήματα των υγειονομικών.

Χρειάζεται, κατέληξε η Λ. Μεθωνιού, αντεπίθεση, αλλαγή της κατεύθυνσης της Ομοσπονδίας, ανάληψη πρωτοβουλιών από τα σωματεία μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις και την οργάνωση Επιτροπών Αγώνα, ενότητα και κοινή πάλη με τα άλλα λαϊκά στρώματα για αυξήσεις στους βασικούς μισθούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες και προσλήψεις προσωπικού, για την κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, για την προάσπιση της Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτός ΒΑΕ η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών(2011-12-10 00:00:00.0)
«Πλάτη» στην κυβερνητική λιτότητα(2001-09-08 00:00:00.0)
Προκλητική επίθεση της ΠΑΣΚ ΠΟΕΔΗΝ(2001-05-23 00:00:00.0)
Απεργίες και πορείες στα νοσοκομεία(2001-05-05 00:00:00.0)
Αναβρασμός στα νοσοκομεία(2001-05-03 00:00:00.0)
Σημαντική πρωτιά της ΕΣΑΚ-Σ(2000-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ