Τετάρτη 23 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προκλητική επίθεση της ΠΑΣΚ ΠΟΕΔΗΝ

Την ώρα που «τα διπλώνουν», χάνουν την ψυχραιμία τους και στρέφουν τα πυρά τους προς το ΠΑΜΕ

Αποκαλυπτική για την προοπτική που δίνει στις κινητοποιήσεις η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ είναι μια θρασύτατη ανακοίνωση της ΠΑΣΚ ΠΟΕΔΗΝ, που μοιράστηκε στη χθεσινή σύσκεψη και στην οποία, μετά από κάποιες αναφορές στο δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, επιτίθεται ευθέως στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) κι αυτό την ώρα που η ίδια η κυβερνητική παράταξη οδηγεί τον αγώνα σε αποκλιμάκωση. Για να δικαιολογήσει τη στάση της, κατέφυγε σε εκφράσεις του στιλ «τα μπλοκ του ΠΑΜΕ αποτέλεσαν τη μειοψηφία των απεργιακών συγκεντρώσεων» και ότι οι προτάσεις του ΠΑΜΕ ισοδυναμούν με «συνδικαλισμό ανταρσίας και ανευθυνότητας».

Απαντώντας στην προκλητική ανακοίνωση, η ΕΣΑΚ Υγειονομικών επισημαίνει: «Η παρέμβαση της ΠΑΣΚ, μέσα από την ανακοίνωσή της, περνάει στον ωμό αντικομμουνισμό, στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, σε επίθεση στις συνεπείς ταξικές δυνάμεις που εκφράζονται μέσω του ΠΑΜΕ. Επιδιώκουν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν για τη βοήθεια που προσέφεραν μέχρι σήμερα στην κυβέρνηση, στην υλοποίηση της πολιτικής της, παίζοντας το ρόλο της πέμπτης φάλαγγας μέσα στο εργατικό κίνημα».

«Τους τρομάζει, συνεχίζει η ΕΣΑΚ Υγειονομικών, και χάνουν την ψυχραιμία τους με το γεγονός ότι οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στάθηκαν και στέκονται μπροστάρηδες με συνέπεια, ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης και του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, ενάντια στην πολιτική της διαρκούς μονόπλευρης λιτότητας και των δήθεν ψευτοσυμβάσεων εργασίας. Προσπαθούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους στην ενθάρρυνση της κυβέρνησης να περάσει σ' αυτήν την επίθεση, στηρίζοντας κάθε φορά τα όποια αντιλαϊκά μέτρα η κυβέρνηση έπαιρνε, είτε αφορούσαν τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είτε τους νόμους εμπορευματοποίησης της Υγείας, είτε εκείνους τους νόμους που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Χαρακτηριστικό της στάσης τους ήταν η άρνησή τους να θέσουν πλαίσιο διεκδίκησης της απόσυρσης των νέων αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης και στόχους πάλης τέτοιους που να εναρμονίζονται με την ικανοποίηση των σύγχρονων ολόπλευρων αναγκών των εργαζομένων για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, για δημόσια δωρεάν Υγεία, για πραγματικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς. Προτάσεις που αρνήθηκαν να υιοθετήσουν η ΠΑΣΚ, η ΔΑΚΕ και η «Υγειονομική Πρωτοβουλία» στις 13 του Φλεβάρη και στις 9 του Απρίλη στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Μάλιστα, παρέπεμψαν για κάποιες μορφές κινητοποιήσεων στην ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ, θεωρώντας εκ των υστέρων ότι οι ηγεσίες οι συγκεκριμένες αιφνιδιάστηκαν από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στις 19 του Απρίλη. Είναι γεγονός ότι ακόμα και στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚ δεν κάνει καμία κουβέντα για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, για τη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, για τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων. Είναι πλέον τόσο φανερός ο συμβιβασμός και η αναδίπλωσή τους που εκφράστηκε με ανέξοδες δηλώσεις για δήθεν υποσχέσεις του υπουργού χωρίς να υπάρχει αντίκρισμα, πράγμα που εκφράζεται και στο περιεχόμενο του διεκδικητικού τους πλαισίου, που κινείται στη λογική του "διαίρει και βασίλευε", που τους κάνει να εκνευρίζονται και να χάνουν την ψυχραιμία τους και να περνούν στην ωμή διαστρέβλωση της πραγματικότητας και στον αντικομμουνισμό».

Και η ΕΣΑΚ Υγειονομικών καταλήγει: «Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν μια ηχηρή απάντηση, τόσο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, όσο και στα στηρίγματά της, παίρνοντας μαζικά μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις με πλαίσιο δράσης στη βάση των σύγχρονων αναγκών και οργανώνοντας την πάλη οι ίδιοι, συγκροτώντας παντού Επιτροπές Αγώνα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ