Τετάρτη 11 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Εντονες πιέσεις από την ΕΕ για το «Νότιο Ρεύμα»

Εντονες πιέσεις ασκούνται στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας, του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι, σχετικά με τη συμμετοχή της στον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» (Νότιο Ρεύμα). Τη Δευτέρα ο πολιτικός αυτός δήλωσε ότι η χώρα του «δε θα συνεχίσει τις εργασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream", μέχρι να επιλυθούν όλα τα ζητήματα σχετικά με το έργο, για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εγείρει αμφιβολίες».

Χτες ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Κριστιάν Βιγκένιν, κατά την άφιξή του στη Μολδαβία, ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για ένα έργο που έχει ανασταλεί», προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες στη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου έχουν επιβεβαιώσει την πολιτική υποστήριξη στο έργο. «Είναι σημαντικό εμείς, ως κράτος - μέλος της ΕΕ, να απαντήσουμε προσεκτικά στα ερωτήματα και τις αμφιβολίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διασφαλίσουμε ότι το ίδιο το έργο δεν διακινδυνεύει», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, το όλο ζήτημα φαίνεται ότι σχετίζεται και με αντιθέσεις μέσα στην αστική τάξη της χώρας για τις προτεραιότητες και τις διεθνείς συνεργασίες. Ισχυρό της τμήμα δεν θέλει να διαρρηχθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεφ, πιέζει για παραίτηση της κυβέρνησης του τεχνοκράτη Πλάμεν Ορεσάρσκι, και η αφορμή είναι ότι ακριβώς στηρίζει τις καλές σχέσεις με τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ