Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Διαδήλωσαν ενάντια σε διαθεσιμότητες - «αξιολόγηση»

Συγκέντρωση χτες στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, όπου παραμένουν οι καθαρίστριες

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση ενάντια στην «αξιολόγηση» και τις διαθεσιμότητες - απολύσεις οργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Ομόνοια οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Κεντρικό ήταν το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ενώ το σύνθημα «Οχι σε όλες τις απολύσεις, στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις» ακούστηκε πολλές φορές.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Εξέφρασε τη συμπαράσταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στον αγώνα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και ζήτησε να επαναπροσληφθούν άμεσα, όπως προβλέπει και η δικαστική απόφαση που τις δικαιώνει. Λιγότερο κράτος, περισσότερες απολύσεις, εξασφάλιση πεδίων κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις, αυτός είναι ο λόγος που οι καθαρίστριες αντιμετωπίζουν την απόλυση, όπως ανέφερε, ενώ ίδιος είναι ο στόχος της «αξιολόγησης» σε όλο το Δημόσιο.

Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει 11.000 απολύσεις μέσα στο 2014 και υπογράμμισε πως η «αξιολόγηση» είναι το εργαλείο που οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Κάλεσε σε αγώνα για να μην περάσει το έκτρωμα της «αξιολόγησης», σε κάθε χώρο δουλειάς, με συνελεύσεις και αποφάσεις σωματείων, αλλά και με αποκάλυψη του ρόλου των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών.

Επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για πλατύ άνοιγμα στους δημότες, στους ασθενείς στα νοσοκομεία, στους γονείς, στα σχολεία, για την οικοδόμηση ενός μετώπου πάλης των εργαζομένων στο Δημόσιο με όλο το λαό, ενάντια στην «αξιολόγηση» και τις συνέπειές της. Η πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα και κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου παραμένουν συγκεντρωμένες οι καθαρίστριες. Αντιπροσωπεία από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μετέφερε στις εργαζόμενες τη στήριξη στον αγώνα τους.

Οι καθαρίστριες, όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.), εντάχθηκαν αναγκαστικά σε καθεστώς διαθεσιμότητας για οκτώ μήνες, παίρνοντας μόνο τα 2/3 του βασικού τους μισθού. Μετά τη λήξη της οκτάμηνης περιόδου και εφόσον δεν είχαν μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία, πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους πετάχθηκαν στο δρόμο, στο πλαίσιο της πολιτικής συρρίκνωσης του προσωπικού και ιδιωτικοποίησης τομέων του Δημοσίου.

Η πολιτική αυτή περιγράφεται χαρακτηριστικά και στην «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 - 2016», που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτη. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το μέτρο της «αξιολόγησης» των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση εμφανίζει την «αξιολόγηση» σαν εργαλείο «βελτίωσης» των δημόσιων υπηρεσιών, «σε όφελος του πολίτη». Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης, που στόχο έχει να κάνει το κράτος πιο «λειτουργικό» για τα μονοπώλια, από κάθε άποψη.

Στο άμεσο μέλλον, το μέτρο θα αποτελέσει το «νομιμοποιητικό» μέσο για τις νέες απολύσεις, αφού η χαμηλή «αξιολόγηση» μπορεί να οδηγήσει και στην «απομάκρυνση σε περίπτωση εξαιρετικά μειωμένης απόδοσης» (από το κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής).

  • Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών διοργάνωσε χτες η ΑΔΕΔΥ. Το βράδυ, έγινε συναυλία στο Σύνταγμα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψάχνουν τρόπους να ξεμπλοκάρουν την «αξιολόγηση»(2014-08-02 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ για τις καθαρίστριες(2014-06-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2014-06-03 00:00:00.0)
Δικαστική απόφαση υπέρ των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ(2014-05-19 00:00:00.0)
Ζητά αξιολόγηση που δείχνει απολύσεις(2013-07-13 00:00:00.0)
Με απεργία είπαν «Οχι» στην εξόντωσή τους(2013-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ