Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συμφωνία ενοποίησης των εκπαιδευτικών συστημάτων

Μέλη της «Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσόβου» εκπαιδευμένα από το ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες των πρώην «Ουτσεκάδων» ξαναγράφουν την Ιστορία
Μέλη της «Δύναμης Ασφάλειας του Κοσσόβου» εκπαιδευμένα από το ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες των πρώην «Ουτσεκάδων» ξαναγράφουν την Ιστορία
ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΤΙΡΑΝΑ.-- Σε ενοποίηση των εκπαιδευτικών συστημάτων προχωρούν οι κυβερνήσεις Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας, κάνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ένα ακόμη βήμα μεταξύ τους εγγύτητας, που δεν αποκλείεται να σχετίζεται με τα κατά καιρούς «μεγαλοϊδεατικά» ενδοαστικά σχέδια περί μιας μακροπρόθεσμα «Μεγάλης Αλβανίας».

Η συμφωνία, που υπογράφηκε την Τρίτη στα Τίρανα από την Αλβανίδα υπουργό Παιδείας και Αθλητισμού Λιντίτα Νικόλα και τον Κοσσοβάρο ομόλογό της Ραμ Μπούια, επιβάλλει, με λίγα λόγια, κοινά σχολικά εγχειρίδια και αναλυτικό πρόγραμμα για τις δύο πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης σε Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία.

Η Νικόλα μάλιστα δήλωσε ότι με βάση αυτή τη συμφωνία «ξεκινά νέα εποχή για την αλβανική εκπαίδευση, καθώς το νέο αναλυτικό πρόγραμμα ευνοεί την κινητικότητα, αφού ένας μαθητής από το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να έρθει και να παρακολουθήσει μαθήματα σε σχολείο της Αλβανίας και το αντίστροφο».

Ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία θα οδηγήσει προς την πρόοδο και τη βελτίωση της αλβανικής γλώσσας».

Στις κάλπες οι Κοσσοβάροι την Κυριακή

Στο μεταξύ, πρόωρες γενικές εκλογές διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή στο Κοσσυφοπέδιο στις οποίες αναμένεται να βγει και πάλι πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη το Δημοκρατικό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, καθώς στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαινόταν πως εξασφαλίζει τουλάχιστον το 1/3 των ψήφων. Γεγονός που μάλλον αποδεικνύει την επιτυχία της λαοπλάνας πολιτικής του και των προεκλογικών υποσχέσεών του για «μηδενική» ανοχή στη διαφθορά, για ξένες επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ και τη δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας στο προτεκτοράτο, όπου η ανεργία κάνει θραύση μιάμιση δεκαετία από το τέλος των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών του '99.

Μάχη για μία από τις 120 έδρες της κοσσοβάρικης βουλής δίνουν περίπου 1.000 υποψήφιοι, ενώ την εκλογική διαδικασία θα παρακολουθήσουν περίπου 3.000 ξένοι εκλογικοί παρατηρητές.

Οι εκλογές διεξάγονται δίχως τελικώς να υλοποιηθούν οι απειλές της σερβικής κυβέρνησης για μποϊκοτάρισμα των καλπών, λόγω προβλημάτων στις εκλογικές λίστες των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και στην προβολή των θέσεών τους κατά την πολύ σύντομη προεκλογική εκστρατεία. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι παρά τα προβλήματα «η καλύτερη επιλογή είναι η συμμετοχή και όχι η αποχή από τις κάλπες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ