Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΗΠΑ
Σχέδια σύσφιξης της συνεργασίας

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Στο φόντο των επιδιώξεων της Ουάσιγκτον να ενισχύσει τη θέση και δράση των αμερικανικών κεφαλαίων στην Ασία φαίνεται ότι ο νέος Ινδός πρωθυπουργός, ινδουιστής Ναρέντρα Μόντι, σπεύδει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για ενίσχυση των μονοπωλίων που και ο ίδιος εκπροσωπεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ινδικού Τύπου ο Μόντι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το επόμενο φθινόπωρο, με αφορμή την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το 2005, οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να θεωρήσουν το διαβατήριο του Μόντι, επειδή θεωρήθηκε συνυπεύθυνος (ως πρωθυπουργός στο κρατίδιο Γκουτζαράτ) για τις αιματηρές επιθέσεις ινδουιστών που κόστισαν τη ζωή 1.000 ανθρώπων, κύρια μουσουλμάνων. Επιπλέον, οι σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν «δύσκολες μέρες» στα τέλη του 2013 μετά τη σύλληψη υψηλόβαθμης Ινδής διπλωμάτη στη Νέα Υόρκη ως ύποπτης για ψευδή δήλωση σχετικά με τις συνθήκες απασχόλησης της οικιακής της βοηθού.

Ωστόσο, όταν φαινόταν πλέον καθαρά ότι ο Μόντι θα κυριαρχούσε στις εκλογές, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ινδία έσπευσε να τον συναντήσει.

Αξιωματούχοι των δύο χωρών έχουν δηλώσει ότι και οι δύο μεριές επιθυμούν σύσφιξη της συνεργασίας τους σε θέματα οικονομίας αλλά και ασφάλειας. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει θέσει ως στόχο να τετραπλασιάσει τις ετήσιες εμπορικές συναλλαγές σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Μόντι στοχεύει να διασφαλίσει συνθήκες που θα μεγαλώσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την ινδική αγορά, στο όνομα της «ανάπτυξης». Πρακτορεία μετέδιδαν χτες ότι εντός του Ιούλη, η ινδική κυβέρνηση θα ανακοινώσει ότι επιτρέπει σε ξένους λιανοπωλητές να πωλούν προϊόντα τους στην Ινδία μέσω Διαδικτύου, κάνοντας μεγάλες εταιρείες του κλάδου (όπως η αμερικανική Amazon) να τρίβουν τα χέρια τους, αφού θα μπορούν να «ανοιχτούν» σε μια αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων κατοίκων...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ