Η πρόληψη - αποτροπή που προβλέπει για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων το κοινοτικό δίκαιο, αποτελεί την «πυξίδα» για την κατασταλτική δράση της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα. Αυτό ξεκαθαρίστηκε χτες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η στροφή των διακινητών απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων στις θαλάσσιες οδούς, που έχουν οδηγήσει σε ναυάγια με μεγάλο αριθμό νεκρών ανθρώπων, οι οποίοι φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την πείνα. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών που διώχνονται με διάφορους τρόπους από τη χώρα μας.
Οπως διευκρίνισε προχτές ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, μιλώντας στον ροταριανό όμιλο για την πρόκληση της ασφάλειας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, «η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις επιστροφές παρανόμων μεταναστών. Μέχρι τις αρχές του 2015, θα έχουμε επιστρέψει στις χώρες προέλευσης πάνω από 100.000 παράνομους μετανάστες».
Η φύλαξη των συνόρων, αλλά και ο συντονισμός των αντιμεταναστευτικών μέτρων στα σύνορα θα είναι βασικό έργο του κέντρου που παρουσίασε χτες ο Ν. Δένδιας. «Το κέντρο αυτό ανήκει στη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και κατέχει κομβικό ρόλο στην παρακολούθηση και ανάλυση των παράνομων μεταναστευτικών ροών και στην επιχειρησιακή συνεργασία των Αρχών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται θα βοηθήσουν τη διεξαγωγή αντιμεταναστευτικών επιχειρήσεων τύπου «Ξένιος Ζευς» και «Ασπίδα».
Αλλωστε, στο ΚΟΔΙΣΜΕ θα ανήκει και η μονάδα επανεισδοχής και μετανάστευσης που θα διατηρεί επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές ασφάλειας για επαναπροωθήσεις μεταναστών χωρίς χαρτιά. Οπως διευκρινίστηκε από αρμόδιο αξιωματικό, υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας. Η μονάδα αυτή θα παίρνει τη σχετική αναφορά ενός περιστατικού για είσοδο στη χώρα από την Τουρκία και θα περιμένει ανταπόκριση σε αίτημα επανεισδοχής. Οσον αφορά τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, τονίστηκε πως η πρόληψη - αποτροπή που προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο, δίνει την κατεύθυνση στην ΕΛ.ΑΣ. για το χειρισμό του θέματος.
Στην παρουσίαση ανακοινώθηκε πως έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από ψηφιακά έργα όπως το ηλεκτρονικό δακτυλοσκοπικό σύστημα ταυτοποίησης και το «Smart Boarders», το οποίο είναι το ενιαίο σύστημα που προωθείται με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διαχείριση των συνόρων και την ανταλλαγή πληροφοριών.