Τρίτη 3 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ»
Νομοσχέδιο με βάση τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχέδιο νόμου των υπουργείων Ανάπτυξης και Υποδομών για την εφοδιαστική αλυσίδα («logistics»), το οποίο, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικής κυβερνητικής στρατηγικής «για την ανάπτυξη του κλάδου των συνδυασμένων μεταφορών» και παρέχει σειρά διευκολύνσεων για τον «εκσυγχρονισμό» του συστήματος μεταφορών και την άρση των εμποδίων εισόδου επενδυτικών κεφαλαίων στον κλάδο. Το νομοσχέδιο βασίζεται σε προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και, όπως επισημαίνει η κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων, αποσκοπεί στην «ανάδειξη της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Στο νομοσχέδιο, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται η δημιουργία «Επιχειρηματικών Πάρκων Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας», τα οποία θα εγκαθίστανται σε έκταση τουλάχιστον 500 στρ. και θα υπάγονται στις διαδικασίες που διέπουν τις «στρατηγικές επενδύσεις» («fast track»), με σκοπό, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, να «διευκολύνεται η προσέλκυση μεγάλων επενδυτών». Ειδικότερα, προβλέπεται η ανάπτυξη δύο τέτοιων επιχειρηματικών πάρκων στην περιοχή του Θριασίου στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη στο πρώην στρατόπεδο «Γκόνου».

Ακόμη, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εγκατάσταση επιχειρήσεων του κλάδου με βάση τις αρχές της «αυτοσυμμόρφωσης» - ίδρυση επιχείρησης με μία υπεύθυνη δήλωση - εξισώνονται οι όροι δόμησης των «Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής» με αυτούς που ισχύουν για τα βιομηχανικά κτίρια, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία τέτοιων κέντρων εντός του ιστού των πόλεων. Σε κοινή δήλωση των υπουργών Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, και Υποδομών, Μ. Χρυσοχοΐδη, στην ανάπτυξη του κλάδου των «Logistics» «μπορεί να συντελέσουν οι συμβάσεις παραχώρησης στα λιμάνια και στα περιφερειακά αεροδρόμια, η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων και η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ