Τρίτη 3 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Αναστασιάδη και Ερογλου

Συνάντηση είχαν χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, με την παρουσία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ. Οι συναντήσεις αυτές εγκαινιάστηκαν μετά την κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών της 11ης Φλεβάρη 2014, που επανέφερε στο προσκήνιο διχοτομικό σχέδιο, στα βήματα του «σχεδίου Ανάν», με πρόβλεψη για ύπαρξη «συνιστώντων κρατών με δική τους νομοθεσία».

Σύμφωνα με τα λίγα που έγιναν γνωστά από τη συνάντηση, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 23 Ιούνη και 7 Ιούλη.

Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό και εγκάρδιο κλίμα και πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να υποβάλουν και να συνεχίσουν να υποβάλλουν προτάσεις σε όλα τα ουσιώδη θέματα. Ανέφερε επίσης ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα της αναβίωσης των τεχνικών επιτροπών και πιθανά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και άλλα ουσιώδη θέματα που σχετίζονται με άλλα κεφάλαια. Η Ειδική Αντιπρόσωπος είπε ακόμη ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντώνται δύο φορές το μήνα.

Δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά στο ζήτημα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, αλλά από προηγούμενες δηλώσεις έχει διαφανεί ότι υπάρχει αντιπαράθεση για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στην αξιοποίησή της. Το βέβαιο είναι ότι έχει εκφραστεί αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις, κάτι που διαφάνηκε και από το πρόσφατο ταξίδι στο νησί και του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν. Η περιοχή ήταν πριν την εισβολή και κατοχή ναυτιλιακό και τουριστικό κέντρο, γεγονός, που, σε συνδυασμό με το ζήτημα των υδρογονανθράκων, έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον πολλών μονοπωλιακών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ