Τρίτη 3 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντείνονται οι διεργασίες στα «δεξιά της ΝΔ»

Εντείνονται οι διεργασίες στα «δεξιά της ΝΔ», χώρος που συγκέντρωσε 17% (περίπου 1.000.000 ψήφους) στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Στόχος δεν είναι απλά η αλίευση ψηφοφόρων (άλλωστε σημαντικά κέντρα εντός ΝΔ επιμένουν στην «κεντροδεξιά» και «κεντρώα» στροφή της), αλλά η διαμόρφωση μιας πιο συντεταγμένης εφεδρείας, που θα μπορεί να παίξει το ρόλο αξιόπιστου κυβερνητικού εταίρου αν δεν «περπατήσουν» άλλες λύσεις, στις οποίες ποντάρει σήμερα η αστική τάξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται οι δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Τ. Μπαλτάκου και του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, όσο και διεργασίες που γίνονται εντός των ΑΝΕΛ.

Ο Τ. Μπαλτάκος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», απαντώντας στο ερώτημα για το «πώς μπορούν να ενωθούν οι ψηφοφόροι της Δεξιάς», σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ενας είναι ο στόχος, πολλοί οι δρόμοι. Εχουμε ήδη στα δεξιά μας το 16,5% του εκλογικού Σώματος να μας περιμένει. Ως πού θα φτάσει αυτό το ποσοστό; Είναι κατακερματισμένο και πολιτικά ανεκμετάλλευτο. Θα αφήσουμε αυτά τα κομμάτια διάσπαρτα;». Θυμίζουμε ότι μετά την αποπομπή του από την κυβέρνηση, επειδή δημοσιοποιήθηκαν οι σχέσεις που διατηρούσε με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, ο Τ. Μπαλτάκος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος.

Επιπλέον, δηλωτική των αναζητήσεων τμημάτων της αστικής τάξης σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συμμαχίες, είναι η τοποθέτηση Μπαλτάκου ότι «αντί η Ελλάδα να είναι η τελευταία στην προτεσταντική Δύση, θα έπρεπε να είναι πρώτη στην ορθόδοξη Ανατολή».

Ο Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στη «Real News», δεν απέκλεισε συνεργασία με τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «η αλλαγή πολιτικής είναι για μας απόλυτη προϋπόθεση για την έναρξη του όποιου διαλόγου» και ότι «ο ελληνικός λαός μού έδωσε το ποσοστό αυτό για να βοηθήσω ενεργά στη σωτηρία της Ελλάδας και όχι για να συνεργαστώ με τον κ. Σαμαρά». Σε άλλη συνέντευξη, συμπλήρωσε, πάντως, ότι «καμιά εκκλησία δεν κλειδώνει την πόρτα της και κανένα κόμμα δεν βάζει κάγκελα».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στους ΑΝΕΛ και στον πρόεδρό τους - ενόψει και του «διευρυμένου Εθνικού Συμβουλίου» που προετοιμάζουν - σημειώνοντας ότι «θα μπορούσα να συζητήσω με τον κ. Καμμένο, ο οποίος δείχνει και κάποιο σεβασμό προς το πρόσωπό μου, αν ήλεγχε το κόμμα του. Σήμερα, μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά, ότι το ελέγχει;». Τέλος, δεν απέκλεισε συνεργασία και με τον Β. Πολύδωρα.

Από τους ΑΝΕΛ, η Ελενα Κουντουρά, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, είπε στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ ότι στόχο τους είναι να αναδειχτούν σε «ρυθμιστικό πόλο», ακόμα και σε μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, αρκεί αυτή να αλλάξει πολιτική, να παραδεχτεί ο Σαμαράς ότι έκανε «λάθη»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ