Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολύπαθο το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας πριν την αποκάλυψή του. Η νεοελληνική εκδοχή της«ανοικοδόμησης» σε όλο της το «μεγαλείο»...
Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας πριν την αποκάλυψή του. Η νεοελληνική εκδοχή της«ανοικοδόμησης» σε όλο της το «μεγαλείο»...
Ενα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα, το Θέατρο της Λάρισας, (χωρητικότητας 12.000 θεατών), βρίσκεται στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος για την αναστήλωση και ανάδειξή του.

Το πρώτο σχετικό βήμα έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε η προκαταρκτική πρόταση των εργασιών άμεσης προτεραιότητας για την αποκατάσταση του θεάτρου, την οποία συνέταξε και κατέθεσε στο Συμβούλιο σε μορφή μελέτης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της ιεράρχησης των επεμβάσεων, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ συμφώνησε με τις αρχές και το χαρακτήρα των προτάσεων της μελέτης και πρότεινε συμπληρωματικές παραμέτρους που πρέπει να συμπεριληφθούν στην τελική μελέτη, όπως: Σχέδια υφιστάμενης κατάστασης του μνημείου με όψεις, κατόψεις, τομές, σχέδια παθολογίας του μνημείου, τεκμηρίωσης των ιστορικών του φάσεων και αναπαράστασή του. Γενικά σχέδια παρουσίασης του μνημείου μετά τις επεμβάσεις. Σχέδια κατασκευαστικών λεπτομερειών, γεωτεχνική και στατική μελέτη. Δημιουργία εργοταξίου για την άμεση έναρξη των συγκολλήσεων λίθων του θεάτρου κ.ά.

Η μελέτη προβλέπει και την πιθανή ένταξη του μνημείου σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Λάρισας, σχέδιο μάλλον πρόωρο, αφού το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ του προγραμματισμού μιας επιστημονικής ημερίδας - συζήτησης για τους τρόπους αναστήλωσης και ανάδειξης του θεάτρου.

Το Θέατρο της Λάρισας κατασκευάστηκε το πρώτο μισό του 3ου αι. π.Χ., αλλά υπήρχε και πρωιμότερη φάση με ξύλινα έδρανα και μαρμάρινη ορχήστρα. Ηταν το κέντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης, όπου συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου και η διοίκηση του ομόσπονδου θεσσαλικού κράτους, του γνωστού Κοινού των Θεσσαλών. Λειτούργησε για έξι αιώνες, στη διάρκεια των οποίων έγιναν πολλές παρεμβάσεις πάνω του, ενώ οι Ρωμαίοι το μετέτρεψαν σε αρένα το 1ο αι. π.Χ. Η χρήση αυτή δεν ήταν η χειρότερη. Στη δεκαετία του '60, πάνω στο θέατρο χτίστηκαν πολυκατοικίες που προκάλεσαν σοβαρότατες βλάβες. Από τις αρχές της δεκαετίας του '80 ξεκίνησε ο «μαραθώνιος» των απαλλοτριώσεων, των κατεδαφίσεων και ανασκαφών, ενώ η αποκάλυψη του θεάτρου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ