Σάββατο 3 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Την αντίθεσή του επανέλαβε το ΚΚΕ και εξέφρασε τη σταθερή του αλληλεγγύη στους αυτοαπασχολούμενους και μικροπαραγωγούς

Ψηφίστηκε επί της αρχής, χτες, στην Ολομέλεια της Βουλής, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Ασκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος», το οποίο θέτει υπό διωγμό τους μικρούς πωλητές και παραγωγούς των λαϊκών αγορών για να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το νομοσχέδιο επιβάλλει μέτρα που περιέχονται στη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Περιέχει εξοντωτικές διατάξεις σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και μικρομεσαίων παραγωγών των λαϊκών αγορών, όπως είναι η αυστηροποίηση των όρων αδειών, όταν για τους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι αρκετή μία απλή αίτηση. Επιβάλλει ακόμα και ποινές φυλάκισης και υπέρογκα πρόστιμα για παραβάσεις (π.χ. ελλιπή στοιχεία, έλλειψη άδειας κ.ά.), αντιμετωπίζοντας τους λαϊκατζήδες σαν εγκληματίες. Στους μεγαλοεπιχειρηματίες, η «τιμωρία» είναι απλές συστάσεις.

Προβλέπει επίσης κλήρωση και «ανακύκλωση» για τις θέσεις στις λαϊκές αγορές, που θα δυσκολεύει τους πελάτες να τους εντοπίσουν και άλλα. Περιέχονται ακόμα όροι λειτουργίας των βιολογικών αγορών, μείωση των ημερών από 7 σε 5 των εμποροπανηγύρεων, στερώντας από τους μικροπωλητές, σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς, 130 μεροκάματα.

Η θέση του ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, αφού τόνισε ότι «το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών και τους μικροπωλητές», επισήμανε: «Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ και οδηγεί τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής "πίτας" και των κερδών στις πολυεθνικές, στους επιχειρηματικούς ομίλους, καταστρέφοντας τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροπαραγωγούς».

Οπως ανέφερε, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και το Επιμελητήριο έχουν ζητήσει ακόμα και την πλήρη κατάργηση του υπαίθριου εμπορίου, για να πάρουν το μερίδιο της αγοράς από τους μικροεπαγγελματίες και μικροπαραγωγούς, αξιώσεις που αποκάλυψε ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς.

Σε άλλο σημείο είπε: «Οι ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η κίνηση των κεφαλαίων, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και των εργαζομένων, αλλά και οι όποιοι περιορισμοί υπηρετούν συγκεκριμένες επιλογές του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Οι ελευθερίες δεν αφορούν άλλους, αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια και οι περιορισμοί αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους, τους πλανόδιους μικροπωλητές, τους παραγωγούς και τους πωλητές των λαϊκών αγορών. Αυτή είναι όλη η πολιτική που εφαρμόζετε».

Το ΚΚΕ, πρόσθεσε, «με αφορμή αυτό το νομοσχέδιο θέλει να τονίσει ξανά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εχθρική για την πλειοψηφία του λαού μας. Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι αυτό που απαντά στον πόλεμο ενάντια στο λαό».

Ζητάνε και ...μελέτες!

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η τοποθέτηση του εισηγητή του Δ. Κοδέλα ήταν αποκαλυπτική για τους λόγους που ψήφισε κατά του νομοσχεδίου. Είπε ενδεικτικά για την κλήρωση: «Αν δεν το έχετε εφαρμόσει κάπου έστω πιλοτικά, ώστε να δούμε πώς αξιολογείται από παραγωγούς και από καταναλωτές η συγκεκριμένη αλλαγή, χωρίς καμία μελέτη, πώς θα κρίνουμε αν τελικά αυτό το μοντέλο είναι καλύτερο ή χειρότερο από αυτό που υπάρχει σήμερα;».

Ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης προσπάθησε να οχυρωθεί πίσω από το μνημόνιο, λέγοντας ότι όσα προωθούνται με το νομοσχέδιο «είναι μνημονιακή μας υποχρέωση». Προσπαθώντας να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, σημείωσε ότι «ακούνε συνάδελφοι στη Βουλή μόνο όσους διαμαρτύρονται και κάποιους που χάνουν κάποια προνόμια. Το στεγασμένο εμπόριο δεν είναι Ελληνες, δεν είναι άνθρωποι;». Για να πάρει την απάντηση από τον Χρ. Κατσώτη ότι τους μικρούς εμπόρους στο «στεγασμένο εμπόριο τους έχετε ήδη καταστρέψει και τώρα πάτε να καταστρέψετε και τους υπαίθριους μικροπωλητές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ