Σάββατο 3 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διδασκόμαστε και μεταφέρουμε τη φλόγα της αναμέτρησης

Τους 200 κομμουνιστές, που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του '44, τίμησαν στο Χαϊδάρι το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στο μνημείο που έχει στηθεί στην είσοδο του στρατοπέδου στο Χαϊδάρι, η ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησαν τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944. Στην εκδήλωση, που έγινε ανήμερα της 1ης Μάη, λίγο πριν την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Μαρία Καντερέ, ενώ παρευρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος με το ΚΚΕ, Μιχάλης Σελέκος.

Στην ομιλία του, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, μεταξύ άλλων ανέφερε: «70 χρόνια πριν ακριβώς, από αυτήν εδώ την πύλη πέρασαν 10 καμιόνια. Ηταν γεμάτα με 200 κομμουνιστές κρατούμενους. Πέρασαν από το Χαϊδάρι και όλη την Αθήνα με προορισμό το σκοπευτήριο της Καισαριανής. Οι δρόμοι από εδώ ως την ηρωική ανταρτομάνα Καισαριανή γέμισαν σημειώματα, μικρά κομμάτια χαρτιού, που καλούσαν σε συνέχεια του αγώνα, που καλούσαν το λαό να μην τους ξεχάσει».

Σημείωσε ακόμα την προσπάθεια που γίνεται, με την ΕΕ σε ρόλο ενορχηστρωτή, να σβηστεί η ιστορική μνήμη: «Σήμερα, 70 χρόνια μετά, στην ένωση των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, στην ΕΕ, μνημεία σαν και αυτό εδώ που στεκόμαστε ή σαν το σκοπευτήριο της Καισαριανής, ξηλώνονται και στη θέση τους τοποθετούνται μνημεία των Ες-Ες. Γέροντες παρτιζάνοι φυλακίζονται αλλά στους απογόνους των Ες-Ες δίνονται συντάξεις, όπως στις χώρες της Βαλτικής. Στήνονται μνημεία για αυτούς.

Εμείς όμως γι' αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Κρατάμε ζωντανή τη θυσία των 200 κομμουνιστών στους αγώνες του σήμερα, στις δικές μας μάχες. Διδασκόμαστε και μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά ζωντανή τη φλόγα της αναμέτρησης. Η θυσία τους δεν πήγε χαμένη. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ