Πέμπτη 17 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
KINA
Απεργία σε πολυεθνική παπουτσιών

ΓΚΟΥΑΝΓΚΖΟΥ.--

Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις προσπάθειες της εργοδοσίας να καταπατήσει μια σειρά δικαιωμάτων τους ξεκίνησαν οι εργάτες σε εργοστάσιο της εταιρείας «Γε Γιουέν» (Ye Yuen) στη νότια Κίνα. Η συγκεκριμένη εταιρεία, που ανήκει σε ταϊβανέζικα κεφάλαια, χαρακτηρίζεται από πολλούς η μεγαλύτερη παραγωγός αθλητικών παπουτσιών στον κόσμο και παράγει προϊόντα για λογαριασμό των «γιγάντων» «Αντίντας», «Νάικ», «Ρίμποκ», «Ασικς», «Νιου Μπάλανς», «Τίμπερλαντ».

Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε μαρτυρίες εργαζομένων που δήλωναν πως πάνω από 10.000 απήργησαν χτες στη μονάδα της εταιρείας, στη νότια κινεζική επαρχία Γκουάνγκντονγκ, όπου η εταιρεία απασχολεί πάνω από 40.000 εργάτες. Βασικό αίτημα είναι η άμεση καταβολή των εισφορών για ασφάλιση και στέγαση που δεν είχε καταβάλει η εργοδοσία, η αύξηση των μισθών, η βελτίωση των συνθηκών και των συμβάσεων εργασίας. Μάλιστα, ένας εργάτης δήλωνε ότι αντιλήφθηκε τι είχε κάνει η εργοδοσία, όταν μετά από εργατικό «ατύχημα» έκανε αίτηση για να πάρει τις σχετικές παροχές αλλά δεν μπορούσε. Αλλος εργάτης δήλωνε πως η εργοδοσία μαζί με τις τοπικές αρχές τους εξαπατούσαν. Από τη μεριά της, η διοίκηση ισχυρίστηκε ότι στις διαπραγματεύσεις κατέθεσε «βελτιωμένη» πρόταση στους εργαζόμενους, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν τις «αντοχές σε σχέση με τις προοπτικές του εργοστασίου».

Η «Γε Γουέν» έχει εργοστάσια σε Κίνα, Ινδονησία, Βιετνάμ, Μεξικό και ΗΠΑ. Το 2012 η συνολική της παραγωγή ξεπέρασε κατά πολύ τα 320 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια. Στην ιστοσελίδα της εκθειάζει την «εταιρική κοινωνική ευθύνη» και ισχυρίζεται ότι δίνει «ειδική έμφαση στην παροχή υγιεινού και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος»... Αποτελεί κι αυτή ένα παράδειγμα των συνεπειών που έχουν για τον κινεζικό λαό η επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και η διαρκής προσέλκυση ξένων επενδυτών που η κυβέρνηση ταυτίζει με την «ανάπτυξη».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org