Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να διασφαλιστεί η σίτιση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Για τις περικοπές και τα προβλήματα στη σίτιση των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας. Το τελευταίο διάστημα οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον αποκλεισμό από τη δωρεάν σίτιση χιλιάδων φοιτητών. Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Τρίτη, φοιτητές του Πανεπιστημίου σε Χίο, Σάμο και Ρόδο, με αποφάσεις συλλόγων τους, μπλόκαραν τα ταμεία σίτισης και κατέθεσαν τα αιτήματά τους στις Γραμματείες των σχολών.

Οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου, που υπογράφουν το κείμενο της Ερώτησης του ΚΚΕ, θυμίζουν ότι από το 2012 (με υπουργική απόφαση) το όριο στο οικογενειακό εισόδημα για το δικαίωμα στη σίτιση ορίστηκε στις 45.000 ευρώ, αλλά λόγω του οικονομικού στραγγαλισμού των ιδρυμάτων, τους δόθηκε η δυνατότητα να το αναπροσαρμόζουν προς τα κάτω, κλείνοντας ακόμα περισσότερο τη στρόφιγγα της δωρεάν σίτισης για τους φοιτητές.

«Ειδικά στο Αιγαίο, και λόγω της μεγάλης απόστασης της πλειοψηφίας των φοιτητών από τα σπίτια τους και των υπέρογκων εξόδων μετακίνησης, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα τεταμένο. Ετσι, σήμερα, από τους 12.000 εγγεγραμμένους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου σιτίζονται δωρεάν μόλις οι 2.000, ενώ πολύ πρόσφατο είναι το κρούσμα μαζικής τροφικής δηλητηρίασης στα Τμήματα της Ρόδου, εξαιτίας της πολύ χαμηλής ποιότητας φαγητών που προσφέρει η εταιρεία catering. Επιπλέον όλων αυτών, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με πρόσφατη απόφασή της, μειώνει περαιτέρω τον αριθμό των δικαιούχων, θέτοντας ως υποχρέωση των φοιτητών να σιτίζονται τουλάχιστον μια φορά το μήνα, για να δικαιούνται κάρτα σίτισης. Η απόφαση αυτή δε λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές εξαναγκάζονται ταυτόχρονα να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, έχουν σπίτια πολύ μακριά και αδυνατούν να πληρώνουν νοίκια. Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι για άλλη μια φορά το "μάρμαρο" το πληρώνουν οι φοιτητές από τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι οικογένειές τους.

Τα παραπάνω φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, της διαμόρφωσης του Πανεπιστημίου - ΑΕ που χρόνια τώρα προωθούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και η σημερινή συγκυβέρνηση, παραχωρώντας πλευρές όπως η σίτιση και η στέγαση σε ιδιώτες εργολάβους. Στο βωμό του κέρδους λοιπόν είναι αναμενόμενο να υπάρχει δραστική μείωση των φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, καθώς και σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων γευμάτων», σημειώνεται στο κείμενο της Ερώτησης.

Το ΚΚΕ ζητά από τον υπουργό Παιδείας μέτρα ώστε:

  • Να διασφαλιστεί ότι όλοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και των άλλων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας, θα σιτίζονται δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μην παραχωρηθεί καμιά Φοιτητική Λέσχη και Εστία σε ιδιώτες, να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλα τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να εξασφαλιστούν η επάρκεια και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών για όλους τους φοιτητές ανεξαιρέτως.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org