Πέμπτη 3 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ερευνα σύμφωνα με τις παραγγελίες των επιχειρήσεων ζητά η ΕΕ

Μια ερευνητική δραστηριότητα όχι απλά συνδεδεμένη με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου αλλά αποκλειστικά προσανατολισμένη σε αυτά, αξιώνει η ΕΕ. Η έρευνα, η παραγωγή της νέας γνώσης μπορεί να βελτιώσει το βιωτικό επίπεδο του λαού, να αντιπαλέψει ασθένειες, να δώσει λύση σε μεγάλα ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια της επιστήμης, μόνο όμως σε μία κοινωνία που έχει σαν προσανατολισμό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στην ΕΕ, όπου κουμάντο κάνουν οι επιχειρήσεις, η έρευνα είναι ένα ακόμα μέσο κερδοφορίας για τα μονοπώλια, όπως φάνηκε χτες από τις παρεμβάσεις του ΓΓ Ερευνας και Τεχνολογίας και της αρμόδιας Κοινοτικής Επιτρόπου σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για τις ερευνητικές υποδομές.

«Από εδώ και πέρα πάμε να συνδέσουμε την έρευνα με την αγορά και την επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ερευνας - Τεχνολογίας Χρ. Βασιλάκος, κάνοντας καθαρό ότι αυτή θα αναπτύσσεται με βάση τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαμόρφωση της στρατηγικής για την έρευνα, τόσο με τη συμμετοχή των βιομηχανιών και των επιχειρήσεων στη «διαβούλευση» για το σχετικό νομοσχέδιο, όσο και μέσα από τις λεγόμενες «πλατφόρμες καινοτομίας», όπου, όπως είπε, «η φωνή του ιδιωτικού τομέα είναι πάρα πολύ ισχυρή» και έχει συμμετάσχει στη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού για την έρευνα την επόμενη περίοδο.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, η Επίτροπος της ΕΕ για την Ερευνα και την Καινοτομία Maire Geoghegan - Quinn δήλωσε αναφερόμενη στο νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα «Ορίζοντας 2020» ότι για την ΕΕ «το θέμα είναι να ζητήσουμε από την ακαδημαϊκή κοινότητα και αυτή να ανταποκριθεί, να βγει έξω, να μιλήσει στη βιομηχανία, στις επιχειρήσεις και να τις ρωτήσει "τι χρειάζεστε;", "τι είδους έρευνα θα σας ωφελούσε;" Σε τι θα θέλατε πρόσβαση;"».

Ο προσανατολισμός αυτός στην έρευνα έχει πάρει και τη μορφή νομοσχεδίου, το οποίο έχει καταρτίσει το υπουργείο Παιδείας. Η υπαγωγή της έρευνας στις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνισμού των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έναντι των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, εγκλωβίζει τις δυνατότητες παραγωγής νέας γνώσης σε δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, σε βάρος των αναγκών του λαού. Οι υποσχέσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας και επιστροφή των ερευνητών στη χώρα, μένουν χωρίς αντίκρισμα, καθώς όλα θα γίνονται με τους όρους των επιχειρήσεων, χωρίς δικαιώματα και με οριοθέτηση της έρευνας στα συμφέροντά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ