Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Μόνιμο πεδίο αντιπαράθεσης

ΧΑΓΗ. --

Η τρίτη διήμερη Σύνοδος (είχαν προηγηθεί το 2010 στην Ουάσιγκτον και το 2012 στη Σεούλ) ολοκληρώθηκε στις 25 Μάρτη στην ολλανδική πόλη, επιβεβαιώνοντας ότι το ζήτημα της πυρηνικής τεχνολογίας, είτε για Ενέργεια είτε για όπλα, αποτελεί άλλον έναν τομέα όπου βρίσκουν έδαφος οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί. Στη συνάντηση, που βεβαίως απασχόλησε και η κατάσταση στην Ουκρανία, συμμετείχαν 58 ηγέτες κρατών ανάμεσά τους ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ενώ τη Ρωσία εκπροσώπησε ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και ως παρατηρητές από τον ΟΗΕ, την ΕΕ, τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η Ιντερπόλ κ.λπ. Σε συμφωνία κατέληξαν οι 35 από τους εκπροσώπους των χωρών όπως οι: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Καζαχστάν, Ουκρανία, Ισραήλ, Γεωργία, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.λπ. Σε αυτούς όμως που δεν υπογράφουν τη συμφωνία συγκαταλέγονται οι: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, (η ομάδα των ΒRICS), η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες, ενώ το Ιράν δε συμμετείχε στη Σύνοδο.

Το κείμενο της συμφωνίας υποτίθεται ότι δεσμεύει τις χώρες, ώστε να ενισχύσουν την «πυρηνική ασφάλεια», ώστε να εμποδίσουν τρομοκράτες να αποκτήσουν υλικό που θα τους επέτρεπε να κατασκευάσουν ατομικές βόμβες.

Η συμφωνία των «35» στοχεύει στην οικοδόμηση ενός παγκόσμιου «δικτύου» που θα εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών, προωθώντας μεγαλύτερη διαφάνεια, την ανταλλαγή πληροφοριών και την εγκαθίδρυση «ορθών πρακτικών» που θα τηρούνται από όλους. Επίσης, τονίζεται ο ρόλο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, οι χώρες που υπογράφουν δηλώνουν ότι θα ενθαρρύνουν και θα υποστηρίξουν «τις προσπάθειες να χρησιμοποιούνται τεχνολογίες οι οποίες δεν αξιοποιούν το ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού για την παραγωγή ραδιοϊσοτόπων, περιλαμβανομένης της χρήσης οικονομικών κινήτρων».

Η επόμενη Σύνοδος καθορίστηκε να γίνει το 2016 στην Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ