Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΪΝΓΚ 777 «ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ»
Καμία εξήγηση για την επίσημη ανακοίνωση

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ατέλειωτα είναι τα ερωτήματα γύρω από την εξαφάνιση του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» που στις 8 Μάρτη «χάθηκε» από τα ραντάρ, κουβαλώντας συνολικά 239 ζωές (πλήρωμα και επιβάτες συνολικά, 153 Κινέζοι υπήκοοι), αφού και χτες δε δόθηκε καμία εξήγηση για την ανακοίνωση που έκανε τη Δευτέρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας. Ετσι, ενώ έγινε «επίσημη» ενημέρωση ότι το αεροσκάφος «κατέληξε στον Ινδικό Ωκεανό», οι αρχές εξακολουθούσαν και χτες να μη διευκρινίζουν πού ακριβώς εδράζεται η βεβαιότητα ότι χάθηκαν εκατοντάδες ζωές, πώς και γιατί είναι σε θέση να λένε κάτι τέτοιο.

Οι αντιδράσεις των συγγενών των επιβατών για την απαράδεκτη ενημέρωση μεγαλώνουν. Την Τρίτη έγινε διαδήλωση στην πρεσβεία της Μαλαισίας στο Πεκίνο, έξω από την οποία σημειώθηκαν επεισόδια με την αστυνομία. Επίσης, κατατέθηκε και η πρώτη αγωγή (για συντριβή λόγω μηχανικής βλάβης) σε βάρος των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» και της «Μπόινγκ» που κατασκεύασε το σκάφος.

Χτες, ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν από δορυφόρους νέα αντικείμενα (122 αυτή τη φορά) 2.500 χιλιόμετρα δυτικά από το Περθ της Αυστραλίας, που «θα μπορούσαν να αποτελούν συντρίμμια του μοιραίου σκάφους», σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Αμυνας της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσεΐν. Επίσης, εκφραζόταν ελπίδα ότι κάποιο από αυτά τα αντικείμενα από 3 έως 23 μέτρα θα αναβρεθεί από κάποιο πλοίο.

Ακόμα, έγινε γνωστό ότι αμερικανική συσκευή που θα βοηθήσει στον εντοπισμό του λεγόμενου «μαύρου κουτιού» του σκάφους, όπου καταγράφονται όλες οι πληροφορίες για την πτήση, αναμένεται να φτάσει στον τόπο των ερευνών στις 5 Απρίλη, δηλαδή δυο μέρες πριν σταματήσει να εκπέμπεται το σχετικό σήμα. Από τη μεριά της εταιρείας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αχμάντ Τζαουχάρι Γιαχία προσπάθησε να πείσει για την «ευαισθησία» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών», δηλώνοντας ότι έχουν ήδη δοθεί 5.000 δολάρια για κάθε επιβάτη στις οικογένειες, ενώ έχουν διατεθεί 700 «σύμβουλοι» για να προσφέρουν «στήριξη» στους 900 συγγενείς των επιβαινόντων.

Ταυτόχρονα, έχουν επανέλθει διάφορα σενάρια, από ξαφνική μηχανική βλάβη, έως ακόμα και αυτοκτονία του κύριου πιλότου. Ολα αυτά, βέβαια, με εικασίες και χωρίς το παραμικρό στοιχείο. Βέβαια, με την ασάφεια που υπάρχει, είναι πιθανή και η κατάρριψη του αεροσκάφους από ξένη δύναμη, όπως έχει ειπωθεί για την κομβικής σημασίας αμερικανική βάση στο μέσο του Ινδικού Ωκεανού «Ντιέγκο Γκαρσία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ