Πέμπτη 27 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Αγωνιστική απάντηση για την άθλια κατάσταση των ΤΕΙ

Να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να δείξουν τη δύναμή τους καλεί τους σπουδαστές των ΤΕΙ το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με αφορμή την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη, καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά στην προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Ομόνοια.

Περιγράφοντας την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ΤΕΙ από την πολιτική της ΕΕ, την οποία υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας τα σε οικονομικό στραγγαλισμό, υποχρηματοδότηση και τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, το ΜΑΣ επισημαίνει:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών είναι με σύμβαση εκτάκτου ή πανεπιστημιακού υπότροφου. Οι περισσότερες συμβάσεις τελειώνουν τον Απρίλη και τα ιδρύματα αδυνατούν να τις ανανεώσουν. Τι σημαίνει αυτό; Οτι περίπου το 80% των εργαστηριακών μαθημάτων μετά το Πάσχα μπορεί να μη γίνονται, να διωχνόμαστε από τα εργαστήρια. Στην πλειοψηφία των εργαστηρίων είμαστε σα σαρδέλες (...) Τα τμήματα είναι ακόμα και 50 ατόμων, ενώ ο νόμος δεν επιτρέπει πάνω από 25. Υπάρχουν σχολές που τα εργαστήρια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα λόγω έλλειψης καθηγητών, ενώ είμαστε ήδη ένα μήνα στο εαρινό εξάμηνο όπως στους Μηχανολόγους της ΑΣΠΑΙΤΕ. Υπάρχουν τμήματα που βασικά εργαστήρια γίνονται στον πίνακα, δηλαδή καταργούνται. Για παράδειγμα, Πολιτικοί Μηχανικοί που κάνουν μάθημα AutoCAD στον πίνακα δε μαθαίνουν να σχεδιάζουν. Και θα χρειαστεί αποφοιτώντας να πάνε να πληρώσουν έως και 2.000 ευρώ για να μάθουν! Στερούν βασικά εργαστηριακά υλικά που είναι απαραίτητα για τη γνώση μας (...). Κάθε εξάμηνο "νέο χαράτσι" για υλικά που θα έπρεπε το ΤΕΙ να μας παρέχει!!! Δεν επιτρέπουν σε σπουδαστές που είναι άνω του 8ου εξαμήνου να δηλώσουν πάνω από 35 ώρες. Με αποτέλεσμα να καθυστερούν σπουδαστές να πάρουν πτυχίο και να απειλούνται με διαγραφή! Και όλα αυτά, την ώρα που δεν εξασφαλίζονται ούτε τα στοιχειώδη για σίτιση, στέγαση και μετακίνηση. Για 847 επαρχιώτες σε όλα τα ΤΕΙ Αττικής υπάρχουν 20 δωμάτια για Εστία!!! Μόνο για την παρακολούθηση των εργαστηρίων και των θεωριών σε Σαρακάκη και Κεντρικά, οι σπουδαστές της ΣΕΥΠ, πληρώνουν καθημερινά 1.40, δηλαδή το μήνα πάνω από 35 ευρώ», σημειώνει το ΜΑΣ και ξεκαθαρίζει ότι ο υπεύθυνος έχει ονοματεπώνυμο!

Είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ που τις έκαναν νόμους όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή, όπως ο νόμος - πλαίσιο και το σχέδιο "Αθηνά". Αυτοί οι νόμοι κάνουν τα ΤΕΙ επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη λογική "αν κάνεις μπίζνες και βρεις λεφτά υπάρχεις, αν δεν κάνεις δεν υπάρχεις και υπολειτουργείς ή βάζεις λουκέτο" και έτσι εμείς μετατρεπόμαστε μέρα με τη μέρα σε πελάτες. Αυτοί οι νόμοι έχουν στόχο να υποβαθμίσουν τη μόρφωση που παίρνουμε για να βγαίνουμε οι φτηνοί, ευέλικτοι, διαρκώς περιπλανώμενοι εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη τα αφεντικά. Αυτό αποδεικνύεται και από την τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα που μονιμοποιεί τα 429 ευρώ κατώτατο μισθό για τους νέους, μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, τινάζοντας στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις συντάξεις, καταργούν τα επιδόματα στο μισθό, στις τριετίες», τονίζει το ΜΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ