Τρίτη 18 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αντεγκλήσεις Κίνας - Φιλιππίνων

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η στάση της κινεζικής κυβέρνησης όσον αφορά τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας είναι ακλόνητη. Δε θα ανεχτούμε ποτέ την παράνομη φιλιππινέζικη κατοχή του υφάλου Ρεν-αι (σ.σ. στη Νότια Κινεζική Θάλασσα)», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χονγκ Λέι.

Η νέα αυτή δήλωση έγινε μετά την πρόσφατη δήλωση στρατιωτικού αξιωματούχου της Μανίλα ότι οι Φιλιππίνες θα στείλουν πλοία ανεφοδιασμού στις δυνάμεις που βρίσκονται στο συγκεκριμένο ύφαλο που αποτελεί διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών (στα φιλιππινέζικα είναι γνωστός με την ονομασία «Αγιουνγκίν», στα κινεζικά ως «Ρεν-αι»). Ο ύφαλος βρίσκεται σε περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που η Μανίλα θεωρεί ότι συγκαταλέγεται στη δική της ΑΟΖ, ενώ κατηγορεί την Κίνα για παραβίαση διεθνών συμφωνιών για το θαλάσσιο δίκαιο.

Την προηγούμενη Κυριακή, η κινεζική ακτοφυλακή εκδίωξε δύο φιλιππινεζικά πλοία που προσέγγιζαν το σημείο με σημαίες και κατασκευαστικά υλικά για να προχωρήσουν υποδομές που ξεκίνησαν το 1999 στο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου οι Φιλιππίνες να «εδραιώσουν» τις διεκδικήσεις της στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ