Τρίτη 18 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΕΝΤΣΙ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντατικές επαφές για το μείγμα διαχείρισης

Η Μέρκελ και ο Ρέντσι στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου
Η Μέρκελ και ο Ρέντσι στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την ένταση των διεργασιών στο εσωτερικό της ΕΕ που συνεχίζονται στο πλαίσιο της αναζήτησης (και των ανταγωνισμών) μείγματος διαχείρισης για τη διέξοδο από την κρίση επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις που έκαναν το περασμένο Σάββατο, στο Παρίσι, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός βρέθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα καθώς ταξιδεύει στην Ευρώπη αναζητώντας συμμάχους σ' ένα «νέο πόλο συσπείρωσης», που κατά τα αστικά ΜΜΕ θα επιδιώξει μια «άλλη Ευρώπη» και θα βάλει «φρένο στη λιτότητα». Ο Ρέντσι δήλωσε πως Ιταλία και Γαλλία θα δουλέψουν μαζί «με πολύ αποτελεσματικό τρόπο προς το συμφέρον των χωρών μας και της Ευρώπης και οφείλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη μαζί», συμπληρώνοντας πως «οφείλουμε να σεβαστούμε τους ιδρυτικούς πατέρες της Ευρώπης».

Από τη μεριά του ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι «εδώ και δύο χρόνια που έχω αυτή την ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, έβρισκα πάντα στην Ιταλία, με τον Μάριο Μόντι και στη συνέχεια με τον Ενρίκο Λέτα, έναν εταίρο για να πάμε στη λογική αυτής της Ευρώπης της ανάπτυξης». Τόνισε πως «η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ακόμη περισσότερη (...) ανάγκη να ακουστεί η φωνή τους». Σημείωσε ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές «εκείνο που διακυβεύεται είναι ποια Ευρώπη; Η ίδια ή εκείνη που ανταποκρίνεται στους στόχους μας;». Ενώ δήλωσε: «Ας μην αφήσουμε τους λαϊκιστές να θέσουν την ερώτηση. Η ερώτηση δεν είναι υπέρ ή κατά της Ευρώπης, αλλά ποια Ευρώπη; Και στο σημείο αυτό, θα υπάρξει πολιτικός ανταγωνισμός».

Ο Ρέντσι, επίσης χτες, επισκέφτηκε μαζί με υπουργούς του τη Γερμανία, όπου συναντήθηκε με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και υπουργούς, όπως ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στις συναντήσεις, όπου υπήρχε και το επικοινωνιακό στοιχείο, όπως συνηθίζει ο Ρέντσι (ο οποίος έδωσε στην Μέρκελ ένα μπλουζάκι του Γερμανού παίχτη της Φιορεντίνα Μάριο Γκόμες, της πόλης όπου ήταν έως τώρα δήμαρχος), ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν αμφισβητεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ότι θα συνεχίσει στην οδό των μεταρρυθμίσεων, αλλά υποστήριξε ότι για την ανάκαμψη (δηλαδή την αυξημένη καπιταλιστική κερδοφορία) απαιτείται «ελαστικότερη εφαρμογή κάποιων δεσμευτικών οικονομικών κριτηρίων». Επίσης, εκθείασε ειδικά τις μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Γερμανία (δηλαδή τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης με πετσοκομμένα δικαιώματα) και είπε ότι η Γερμανία είναι «ο υπ' αριθμόν 1 εταίρος μας, ένας προνομιακός εταίρος μας».

Τις επισημάνσεις φάνηκε να συμμερίζεται η Μέρκελ, που δήλωσε «εντυπωσιασμένη», ενώ είπε ότι «η θέληση της Ιταλίας να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα μήνυμα που υποδεχόμαστε με ανοιχτές αγκάλες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ