Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Στους οκτώ ανέρχονται οι νεκροί από τη φονική έκρηξη σε δύο πολυώροφα κτίρια στο ανατολικό Χάρλεμ της Ν. Υόρκης, ενώ πολλοί από τους 60 τραυματίες (ανάμεσά τους τουλάχιστον τρία παιδιά και έφηβοι) εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης. Τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν ωστόσο μέχρι αργά χτες τις έρευνες για τον εντοπισμό τουλάχιστον τεσσάρων αγνοουμένων.

ΣΟΦΙΑ.-- Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν χτες το πρωί στο Λιάσκοβετς της Βουλγαρίας από τα πυρά 53χρονου άνεργου με ψυχολογικά προβλήματα που άρχισε να πυροβολεί έξω από το σπίτι του, απέναντι από το οποίο βρισκόταν σχολείο, επειδή τον ενοχλούσαν οι μαθητές που έπαιζαν.

ΣΚΟΠΙΑ - ΑΘΗΝΑ.-- Η ελληνική εταιρεία «Ακτωρ» που κατασκευάζει στην ΠΓΔΜ τον αυτοκινητόδρομο Ντέμιρ Κάπια - Σμόκβιτσα (στο νότιο τμήμα της χώρας, που το συνδέει οδικώς με την Ελλάδα) απέρριψε χτες σαν «αβάσιμες» όλες τις κατηγορίες και αναφορές για εμπλοκή της σε «οικονομικό σκάνδαλο» σχετικά με την κατασκευή του έργου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Απεβίωσε χτες σε ηλικία 88 ετών ο βετεράνος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός του «Εργατικού Κόμματος» Βρετανίας Τόνι Μπεν στο σπίτι του στο δυτικό Λονδίνο. Ο Μπεν είχε αριστοκρατικό τίτλο τον οποίο αποποιήθηκε και εκλεγόταν βουλευτής επί μισόν αιώνα, ενώ διετέλεσε και υπουργός υπό τους πρωθυπουργούς Χάρολντ Ουίλσον και Τζέιμς Κάλαχαν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Χαλ Ντάγκλας, μία από τις γνωστότερες ανδρικές φωνές του Χόλιγουντ που «επένδυε» με τη φωνή του τα τρέιλερ χιλιάδων ταινιών, πέθανε την περασμένη βδομάδα σε ηλικία 89 ετών στο Λόβετσβιλ της Βιρτζίνια, ανακοίνωσε χτες η κόρη του.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Επίθεση σε στρατόπεδο του νιγηριανού στρατού στη βορειοανατολική πόλη Μαϊντουγκούρι εξαπέλυσαν νωρίς χτες το πρωί εξτρεμιστές της ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, πραγματοποιώντας παράλληλα βομβιστικές επιθέσεις και ρίχνοντας πυρ κοντά σε παρακείμενο σχολείο, προκαλώντας τρόμο και πανικό σε μικρούς μαθητές και διερχόμενους διαβάτες. Η επίθεση εξαπολύθηκε 12 μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησαν οι εξτρεμιστές στην ίδια πόλη προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Επιστολή με προτάσεις του για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μέτρα για τη δήθεν αντιμετώπιση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, απέστειλε χτες ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Καρλ Εριαβετς στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον. Η διαδικασία που προτείνει ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών αφορά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, Μεταξύ άλλων, προτείνει προσανατολισμό του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) σε στόχους, όπως η καλύτερη οργάνωση της δυσλειτουργικής και δαιδαλώδους Δημόσιας Διοίκησης και η ενίσχυση της νεολαίας και του εργατικού δυναμικού με μέτρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εξι νεκρούς άφησε πίσω της μια χτεσινή συμπλοκή στην Τσάνγκσα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουνάν της Κίνας, όταν ένας έμπορος (που αργότερα σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά) επιτέθηκε με μαχαίρι σε έναν άλλο έμπορο και στην προσπάθειά του να διαφύγει μαχαίρωσε τέσσερις περαστικούς. Πολλοί συνέδεσαν το γεγονός με το «κίνημα» των Ουιγούρων, μετά την επίθεση, με 29 θύματα, της 1ης Μάρτη αλλά τοπικοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι «δεν είναι τρομοκρατική ενέργεια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ