Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Αύριο οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Ενώ υψηλή ανεργία, δάνεια «βοήθειας» από το ΔΝΤ και Άραβες «επενδυτές» μονοπώλησαν την προεκλογική εκστρατεία...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μάχη για την εξασφάλιση της αστικής εξουσίας, που θα παρατείνει τη φτώχεια και την υποτέλεια του σερβικού λαού στα συμφέροντα των μονοπωλίων, με πιθανό αλυσοδέσιμό του σε νέο, επαχθές, δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δίνουν εκατοντάδες υποψήφιοι σοσιαλδημοκρατικών και συντηρητικών, δεξιών και κεντροδεξιών, κομμάτων με ευρω-ατλαντικό προσανατολισμό στο πλαίσιο των πρόωρων βουλευτικών και δημοτικών εκλογών που διεξάγονται αύριο (Κυριακή) στη Σερβία.

Στις κάλπες καλούνται 6.767.324 πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να εκλέξουν 250 εκπροσώπους στο κοινοβούλιο μεταξύ εκατοντάδων υποψηφίων από 19 κόμματα και πολιτικές παρατάξεις, εφόσον αυτά καταφέρουν να ξεπεράσουν το πλαφόν του 5% για να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη βουλή.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι το πλαφόν του 5% θα «πιάσουν» πέντε κόμματα ή πολιτικοί συνδυασμοί, δίνοντας το προβάδισμα στο κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), του απερχόμενου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με ποσοστό 42,5%. Δεύτερος φέρεται ο εκλογικός συνδυασμός σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων (SPS - PUPS - JS) του πρωθυπουργού Ιβιτσα Ντάτσιτς, με ποσοστό 13,1%, τρίτο προβλέπεται να έρθει το Δημοκρατικό Κόμμα (DS), με 7,5% και ακολουθεί το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDS) που ίδρυσε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, με ποσοστό 7,2%. Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, το οποίο είναι το μόνο κόμμα που εναντιώνεται στην είσοδο της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 6,6%. Αλλά δύο κόμματα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό (LDP) και οι Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας (URS) του πρώην υπουργού Οικονομικών Μλάτζαν Ντίνκιτς, βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο εισόδου στη βουλή.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κυριάρχησαν η υψηλή ανεργία, που επισήμως αγγίζει το 30%, και άλλα οικονομικά θέματα, με δεδομένο ότι η Σερβία εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση βαθιάς καπιταλιστικής ύφεσης (αποτέλεσμα μεταξύ άλλων των παλιότερων αμερικανο-ευρωπαϊκών εμπάργκο και πολέμων που ξέσπασαν και αιματοκύλισαν την ευρύτερη περιοχή ως το τέλος της δεκαετίας του '90).

Οι προτάσεις των αστικών κομμάτων προτείνουν υποτίθεται καλύτερη διαχείριση και εξεύρεση νέων πόρων με δάνεια από ΔΝΤ και επενδύσεις Αράβων δισεκατομμυριούχων «επενδυτών», όπως κάνει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς που υποσχέθηκε την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων με επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που υποτίθεται πως θα τονώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του Ιβιτσα Ντάτσιτς έβαλε προτεραιότητα σε προτάσεις για δήθεν μείωση της ανεργίας, προτάσσοντας «κοινωνικές πολιτικές», με βασικό σύνθημα ότι η οικονομική αναδιοργάνωση δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της μεσαίας τάξης και των συνταξιούχων. Το Δημοκρατικό Κόμμα και το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα, που προέκυψε μετά τη διάσπαση, λόγω της ενδοπαραταξιακής διαμάχης δεν κατάφεραν να ορθώσουν σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο. Το κόμμα του Κοστούνιτσα (DSS) παρέμεινε στη γραμμή της αντιευρωπαϊκής πολιτικής, διατηρώντας σταθερή τη δύναμή του.

Οι κάλπες την Κυριακή θα ανοίξουν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 8.00 το βράδυ. Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά δύο ώρες αργότερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος γύρος εντάσεων στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου(2022-10-28 00:00:00.0)
Βουλευτικές εκλογές χειραγώγησης του λαού(2020-06-20 00:00:00.0)
Εως το τέλος του μήνα η νέα κυβέρνηση(2014-04-18 00:00:00.0)
Αύριο οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές(2014-03-15 00:00:00.0)
Πρωτιά Τάντιτς χωρίς αυτοδυναμία(2008-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ