Σάββατο 15 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ατέλειωτο το δράμα των εκατομμυρίων προσφύγων

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δραματικά αυξημένος είναι σήμερα, τρία χρόνια μετά την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία με «αιχμή του δόρατος» τους αντικαθεστωτικούς και μισθοφόρους, ο αριθμός των προσφύγων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αναζητώντας προσωρινά καταφύγιο είτε εντός των συνόρων, είτε σε κάποια από τις γειτονικές χώρες.

Στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες από τον ΟΗΕ ανεβάζουν σε τουλάχιστον 9.000.000 τους Σύρους πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 6.500.000 έχουν βρει καταφύγιο εντός συνόρων και οι υπόλοιποι βρίσκονται στους προσφυγικούς καταυλισμούς γειτονικών χωρών, με το Λίβανο να φιλοξενεί ήδη 1.000.000 Σύρους και να προβλέπεται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 60% έως το τέλος τρέχοντος έτους. Αλλοι 584.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Ιορδανία, 634.000 στην Τουρκία και 226.000 στο Ιράκ.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) απηύθυνε έκκληση σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και πλούσιες χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού να δεχτούν τουλάχιστον 30.000 Σύρους πρόσφυγες φέτος και άλλους 100.000 το 2015.

Τα χημικά όπλα

Ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προέβλεψε χτες ότι τα συριακά χημικά όπλα θα έχουν αποσυρθεί στο σύνολό τους από τη Συρία έως τις 13 Απρίλη, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη αναπροσαρμογής του χρονοδιαγράμματος.

Ως γνωστόν, η Συρία έχει δηλώσει 12 εγκαταστάσεις παραγωγής στον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων και είχε προθεσμία έως σήμερα, 15 Μάρτη, για να τις καταστρέψει, βάσει συμφωνίας που υπέγραψε με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η προθεσμία για πλήρη καταστροφή των συριακών χημικών όπλων εκπνέει στις 30 Ιούνη.

Τέλος, χτες, το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την εξάρθρωση δικτύου σε Ισπανία και Μαρόκο που οργάνωνε την αποστολή ισλαμιστών μισθοφόρων (γνωστοί σαν μουτζαχεντίν ή τζιχαντιστές) κυρίως στη Συρία (αλλά και σε Μάλι και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) προχωρώντας στη σύλληψη επτά ηγετικών στελεχών του δικτύου και στις δύο χώρες.

  • Μεταφέρθηκε, χτες νωρίς το πρωί, εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Δαμασκού ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, μετά από αδιαθεσία που αισθάνθηκε προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ