Τρίτη 11 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ
Επιφυλακτική η Αστον

TEΧΕΡΑΝΗ.--

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο επίσκεψη στο Ιράν, αντιμετωπίζοντας με επιφυλάξεις το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Μετά τις συναντήσεις της με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τον υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, η Αστον, αφού χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την πρόσφατη προσωρινή συμφωνία ανάμεσα σε Ιράν και τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία, σημείωσε πως η επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης θα είναι δύσκολη και θα συναντήσει προκλήσεις, δίχως, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, να υπάρχει εγγύηση για την επιτυχή έκβασή τους. Η ίδια κατέληξε ότι «είναι πολύ σημαντικό ο ιρανικός λαός να υποστηρίζει τη δουλειά του υπουργού Εξωτερικών και της ομάδας του και με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στη δική μου δουλειά να ορίσουμε στόχο μας να καταφέρουμε να πετύχουμε»...

Είναι η πρώτη φορά που η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια επισκέπτεται το Ιράν από το 2009, οπότε ανέλαβε το συγκεκριμένο αξίωμα.

Σε αντίθεση με την Αστον, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, προβλέποντας αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων και πιθανή τελική συμφωνία «μέσα στους επόμενους τέσσερις-πέντε μήνες ή και νωρίτερα».

Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα 17/3.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ