Τρίτη 11 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Αναδιατάξεις συμμαχιών;

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΙΑΝΤ.--

Περιπλέκεται το παζλ των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο Ιράκ και στην ευρύτερη περιοχή, μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε το βράδυ του Σαββάτου σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μάλικι, μέσω συνέντευξής του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24», αλλά και την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει νωρίτερα στην απαγόρευση οκτώ ισλαμικών οργανώσεων, ανάμεσά τους και ορισμένες που δρουν σε Ιράκ και Συρία και τις οποίες υποστήριζε, εξόπλιζε και χρηματοδοτούσε έως πρότινος η σαουδαραβική μοναρχία.

Ειδικότερα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Σ. Αραβία και το Ιράκ ότι χρηματοδοτούν «ανοιχτά» ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις Σουνιτών, ιδιαίτερα στη δυτική επαρχία Ανμπάρ, λέγοντας ότι επιτίθεται στο Ιράκ εμμέσως, διά της Συρίας και χρησιμοποιώντας ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, που τώρα δρουν στην ιρακινο-συριακή μεθόριο.

Ωστόσο, οι κατηγορίες του Μάλικι προβάλλουν μάλλον «ετεροχρονισμένες», καθώς τον τελευταίο καιρό η μοναρχία στη Σαουδική Αραβία φαίνεται πως έχει τροποποιήσει την πολιτική της άροντας, πλέον φανερά, τη σημαντική υποστήριξη που παρείχε παλιότερα σε ακραίες οργανώσεις ισλαμιστών σε Ιράκ, Συρία και στην ευρύτερη περιοχή.

Το βράδυ της Παρασκευής, με βασιλικό διάταγμα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως θέτει εκτός νόμου, μεταξύ άλλων, τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», το «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία» (ISIL), το «Μέτωπο Αλ Νούσρα», τη «Σαουδαραβική Χεζμπολάχ», τους αντικαθεστωτικούς Υεμενίτες ενόπλους της οργάνωσης «Χούθι»... Ορισμένοι Αραβες πολιτικοί παρατηρητές ερμηνεύουν αυτήν τη στροφή της Σ. Αραβίας με δύο τρόπους. Αφ' ενός εκτιμούν πως η σαουδαραβική μοναρχία δε θεωρεί πλέον, σε αυτήν τη χρονική συγκυρία, απαραίτητη τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ και ότι επιχειρεί να καταφέρει ένα καίριο, ενδεχομένως και τελειωτικό χτύπημα, στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Μία οργάνωση που κάποτε είχε τεράστια επιρροή σε αραβικές χώρες και ως τον περσινό Ιούλη είχε την εξουσία στην Αίγυπτο μέσω του ανατραπέντα Προέδρου Μ. Μούρσι ενώ σήμερα καταδιώκεται με σφοδρότητα από τις αρχές της Αιγύπτου... Αλλοι Αραβες πολιτικοί αναλυτές βλέπουν πίσω από τη σαουδαραβική μαύρη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων έντονες διεργασίες και αντιπαραθέσεις μεταξύ μουσουλμανικών φατριών και διαφορετικών συμφερόντων από αντιτιθέμενες δυνάμεις της αστικής τάξης στη χώρα.

Ανεξάρτητα από τα τεκταινόμενα στο πολιτικό προσκήνιο Ιράκ και Σ. Αραβίας, ένα παραμένει αμετάβλητο: Ττο συνεχές λουτρό αίματος από μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων σχεδόν σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα του Ιράκ που την Κυριακή προκάλεσε το θάνατο 97 ανθρώπων και τον τραυματισμό 237 άλλων και χτες στέρησε τη ζωή άλλων 50 και έστειλε στα νοσοκομεία άλλους 150...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ