Τρίτη 11 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Συνεργάζεται» και «συναποφασίζει» με ΕΕ και ΝΑΤΟ

Σημαντικότερο ρόλο επιχειρεί να διαδραματίσει η ελληνική κυβέρνηση στην επέμβαση των ΗΠΑ και ΕΕ στην Ουκρανία, στον ανταγωνισμό τους με την καπιταλιστική Ρωσία και όσα έχουν ακολουθήσει εκεί, προσπαθώντας να διευρύνει τα πεδία δράσης ντόπιων μονοπωλιακών συμφερόντων.

Χαρακτηριστικά όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Real News», o υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος, θυμίζουμε, μετείχε πρόσφατα στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ και σε αυτή του ΝΑΤΟ, όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Είπε ο Ελληνας ΥΕΘΑ στη συνέντευξή του: «Αν και όλα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι γίνεται μια προσπάθεια από πλευράς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση με συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να βρεθεί διπλωματική διέξοδος, η ρωσική πλευρά επιμένει στις δικές της θέσεις». Το ερώτημα δεν πρέπει να είναι αν "ακολουθούμε" τους εταίρους, αλλά εάν συνεργαζόμαστε και συναποφασίζουμε με αυτούς», αναδεικνύοντας το βασικό ρόλο που ήδη παίζει η ελληνική κυβέρνηση στην υπόθεση, αλλά και τις βλέψεις της να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο.

Αλλωστε, αναφερόμενος στις ενέργειες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ για το ζήτημα της Ουκρανίας, είπε: «(...) πάντοτε η εκάστοτε προεδρία της ΕΕ έχει περιθώρια πρωτοβουλιών (...) Ακόμη και σήμερα, η προεδρεύουσα χώρα έχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, μαζί με την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, των αποφάσεων της ΕΕ».

Βέβαια, δείχνοντας και τις εύθραυστες ισορροπίες που επιχειρεί να κρατήσει η κυβέρνηση, πάντα για λογαριασμό συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, σημείωσε: «(...) βεβαίως η Ελλάδα κρατάει διαύλους με τους Ρώσους και τους Ουκρανούς (...) έχει και ειδικό ενδιαφέρον πολιτιστικό και κυρίως οικονομικό. Φανταστείτε το ερχόμενο καλοκαίρι να έχουμε 1,5 εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες. Τι σημαίνει αυτό για εμάς; Λιγότερο συνάλλαγμα, λιγότερο τουρισμό, λιγότερη ανάπτυξη, σε μια κρίσιμη καμπή εξόδου της Ελλάδος από την κρίση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα «βαθιά» της εμπλοκής, με τη σημαία της «ΝΑΤΟικής συνοχής»(2022-07-02 00:00:00.0)
«Συντονισμός» για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα σχέδια ΝΑΤΟικής «συνοχής»(2022-04-05 00:00:00.0)
Βαριές ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση(2022-03-18 00:00:00.0)
Νέοι κίνδυνοι γενικευμένης πολεμικής κλιμάκωσης μέσα και έξω από την Ουκρανία(2022-03-02 00:00:00.0)
Αξονες της κυβέρνησης με Ουκρανία και Βουλγαρία για τα συμφέροντα των αστών(2015-02-28 00:00:00.0)
Ακονίζουν μαχαίρια για διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες(2014-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ