ΑΓΚΥΡΑ.--
Με το βλέμμα όλων στραμμένο στις κάλπες των επικείμενων εκλογικών μαχών (με πρώτη αυτή των τοπικών εκλογών στα τέλη Μάρτη και μετά τις προεδρικές), κλιμακώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση στην Τουρκία, μέσα σε ασταμάτητες αποκαλύψεις που εμπλέκουν τον ίδιο τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν και στελέχη της κυβέρνησής του στο σκάνδαλο διαφθοράς. Ηδη, πυκνώνουν τα «σενάρια» που φέρουν τον Ερντογάν να επανεξετάζει τα σχέδιά του να είναι υποψήφιος για την προεδρία το καλοκαίρι, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι ο ίδιος ή το AKP παραιτoύνται από τη μάχη για την εκπροσώπηση των τουρκικών μονοπωλίων.
Ενδεικτικό της έκτασης που έχει πάρει η «κόντρα» είναι και οι συνθήκες μέσα στις οποίες, τις τελευταίες μέρες, απελευθερώθηκαν ορισμένοι από όσους είχαν καταδικαστεί για συνωμοσία κατά του κράτους στο πλαίσιο της υπόθεσης «Εργκένεκον». Από τη μία, το 2ο και το 21ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξαν χτες την απελευθέρωση τεσσάρων καταδικασμένων, από την άλλη το δικαστήριο που είχε χειριστεί τότε ως αρμόδιο την υπόθεση (και καταργήθηκε ως «ειδικό» με το νέο νόμο που εγκρίθηκε πρόσφατα) απέρριπτε επίμονα το αίτημα για απελευθέρωση που έχουν καταθέσει συνολικά 33 καταδικασμένοι στο πλαίσιο της «Εργκένεκον». Η υλοποίηση ή μη δικαστικών αποφάσεων συνδέεται από πολλούς με τις προσπάθειες του Ερντογάν, αφ' ενός να «καθαρίσει» το δικαστικό Σώμα από οπαδούς του Γκιουλέν (του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη που θεωρείται βασικός ενορχηστρωτής των αποκαλύψεων που πλήττουν την κυβέρνηση), αφ' ετέρου να οικοδομήσει «γέφυρες» με τις κεμαλικές δυνάμεις, αναζητώντας νέους συμμάχους στην επίθεση που δέχεται.
Την Κυριακή, ελεύθερος αφέθηκε και ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ (επίσης καταδικασμένος στο πλαίσιο της «Εργκένεκον»), που δήλωσε «η απελευθέρωσή μου είναι μόνο μια αρχή... Αν δεν απελευθερωθούν κι άλλοι δε θα έχει απολύτως καμία σημασία». Την απελευθέρωση Μπασμπούγ έσπευσε να επιδοκιμάσει ο ηγέτης του κόμματος «Εθνική Δράση» Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Στο μεταξύ, νέα τηλεφωνική συνομιλία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, από την οποία προκύπτουν... διαμαρτυρίες του πρώην υπουργού Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, επειδή δεν πήρε 10 εκατομμύρια ευρώ από τον επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ (και στους δύο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διαφθορά, αλλά έχουν αφεθεί ελεύθεροι) ως αντάλλαγμα για την ανάθεση μιας κρατικής σύμβασης.
Πάντως, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν ανέφερε (πάλι) ότι γεγονότα όπως οι κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν το καλοκαίρι και οι αποκαλύψεις που έγιναν από το Δεκέμβρη έχουν σκοπό να εμποδίσουν τις συνομιλίες για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος.
Επιπλέον, αίσθηση έχει προκαλέσει και η επισήμανση τουρκικών ΜΜΕ ότι η ανταπόκριση που συνάντησε ο Ερντογάν από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με αίτημα ακόμα και για έκδοση του Γκιουλέν από την Πενσυλβάνια δεν ήταν παρά μία λανθασμένη ερμηνεία του Τούρκου πρωθυπουργού. Η εφημερίδα «Zaman» - που ανήκει στον Ομιλο του Γκιουλέν - επικαλείται μήνυμα που διένειμε ο Λευκός Οίκος σε (ορισμένα λέει η ίδια) ΜΜΕ και κάνει λόγο για «ασυνήθιστη επίπληξη» εκ μέρους της Ουάσιγκτον.