Σάββατο 8 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
Φημολογία για παραίτηση του διεθνούς απεσταλμένου

ΓΕΝΕΥΗ.--

Εντείνονται οι φήμες για παραίτηση του διεθνούς απεσταλμένου ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λακχντάρ Μπραχίμι, μετά το ναυάγιο της τελευταίας ειρηνευτικής συνδιάσκεψης Γενεύη ΙΙ που ολοκληρώθηκε στις αρχές του περασμένου μήνα.

Ρώσοι διπλωματικοί αξιωματούχοι που είχαν πρόσβαση σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε προ ημερών ο Μπραχίμι με στελέχη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι τέθηκε ζήτημα παραίτησης του διεθνούς απεσταλμένου στην περίπτωση που η Μόσχα δεν ασκήσει «όλη» την επιρροή της στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, προκειμένου η τελευταία «να διαπραγματευτεί σοβαρά και να μην επαναλάβει τις προσβολές απέναντι στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης». Δυτικοί αξιωματούχοι την ίδια ώρα διέδιδαν στο ηλεκτρονικό διαδικτυακό ενημερωτικό κόμβο για τη Μέση Ανατολή Al-Monitor ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες επιδιώκουν έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη ανάμεσα στην κυβέρνηση Ασαντ και τις δυνάμεις της συριακής «αντιπολίτευσης», αν και κάτι τέτοιο θεωρείται επί του παρόντος δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι ο Μπραχίμι συναντήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Παρίσι με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, αν και αμφότεροι απέφυγαν να κάνουν στο τέλος της συνάντησής τους οποιαδήποτε δήλωση σχετική με τη συνάντησή τους ή με τη Συρία.

Εάν, τελικά, ο Μπραχίμι υλοποιήσει την απειλή παραίτησης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο η διαδοχή του από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, Σέικχ Μοχάμαντ αλ Σαμπάχ. Στην περίπτωση αυτή θα είναι ο δεύτερος απεσταλμένος ΟΗΕ - Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, που δηλώνει παραίτηση μετά από εκείνη που υπέβαλε το καλοκαίρι του 2012 ο τότε διεθνής απεσταλμένος για τη Συρία (πρώην γγ του ΟΗΕ) Κόφι Ανάν.

Στην ίδια τη Συρία δεκάδες επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες πραγματοποιήθηκαν χτες και προχτές από παγιδευμένα οχήματα και καμικάζι με στόχο κυρίως περιοχές με πληθυσμό με χριστιανικό θρήσκευμα ή αλαουίτες, όπου ανήκει και ο πρόεδρος Ασαντ όπως και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Χάμα και στη βόρεια επαρχία Ράκα, που αποδίδονται σε ισλαμιστές που μάχονται τη συριακή κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ