Σάββατο 8 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχέδια μέτρων για ίντερνετ και Γκιουλέν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αποφασισμένος να μην «παραδοθεί» εύκολα στην επίθεση (στο πλαίσιο μιας ενδοαστικής αντιπαράθεσης για το ποιος καλύτερα θα εκπροσωπεί την τουρκική πλουτοκρατία) που δέχεται φαίνεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν, σχεδιάζοντας μια σειρά μέτρα έναντι των αντιπάλων του. Ετσι, σε προχτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό ιδιωτικό κανάλι ATV, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσης του ισλαμιστή ιμάμη επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν που ζει εδώ και χρόνια αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Οπως είπε, στη συνομιλία που είχε πριν δύο περίπου βδομάδες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε τον Γκιουλέν «πηγή αναταραχής στη χώρα μου» και - σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού» - του ζήτησε να δράσει προς το συμφέρον κάθε έθνους που βρίσκεται σε απειλή. «Ο Ομπάμα είπε ότι έλαβε το μήνυμα», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Είναι φανερό δηλαδή ότι η κόντρα θα κλιμακωθεί, με δεδομένο ότι ο Γκιουλέν και το «Χιζμέτ» (το «κίνημα» του οποίου ηγείται ο Γκιουλέν) συσπειρώνει εκατομμύρια οπαδούς, έχει άμεση διασύνδεση με επιχειρηματίες σε ένα σωρό κλάδους αλλά και αναπτύσσει δράση (άρα έχει και επιρροή) σε πολλές άλλες χώρες. Κατά συνέπεια, μια ανοιχτή σύγκρουση μαζί του θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις για τον Ερντογάν και δεν αποκλείεται να τον φέρει αντιμέτωπο ακόμα και με πλατιά τμήματα πιστών του Ισλάμ, των οποίων κατά τα άλλα το AKP θεωρείται ότι εκφράζει.

Μήνυμα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης αποτελεί όμως και η σκέψη για μέτρα (ακόμα και απαγόρευση) σε σχέση με τη χρήση ιστοσελίδων και «κοινωνικών δικτύων» όπως το Facebook και το Youtube. Ο Ερντογάν σημείωσε ότι «υπάρχουν νέα μέτρα που λαμβάνουμε στον τομέα αυτό μετά τις 30 Μάρτη (σ.σ. για το YouTube και το Facebook )». Ισχυρίστηκε ότι «δεν θα αφήσουμε αυτές τις εταιρείες να διαφθείρουν τη χώρα» και σε ερώτηση εάν αυτό μπορεί να σημαίνει και απαγόρευση των δύο υπηρεσιών, απάντησε θετικά.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν (αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες όπως το youtube) συνομιλίες στις οποίες φέρεται να συμμετέχει ο Ερντογάν με περιεχόμενο που τον εμπλέκει άμεσα στο σκάνδαλο που από το Δεκέμβρη συνεχίζει να αναδεικνύει τις έντονες διεργασίες για αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία. Πριν από μερικές βδομάδες, η τουρκική βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που θέσπισε μια σειρά περιορισμούς στη χρήση του διαδικτύου και προκάλεσε έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση αλλά και την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ