Σάββατο 15 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Οι αγρότες κλιμακώνουν με νέες κινητοποιήσεις

Παλλαϊκή συγκέντρωση αύριο στο μπλόκο της Νίκαιας. Πρόταση για παναγροτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη, στην Αθήνα

Από κινητοποίηση αγροτών στην Αργολίδα

Eurokinissi

Από κινητοποίηση αγροτών στην Αργολίδα
Την κλιμάκωση του αγώνα τους, μετά την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, αποφάσισαν χτες οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας, που παίρνουν νέες πρωτοβουλίες συντονισμού, μέσω και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Χτες το απόγευμα, έγινε κοινή συνεδρίαση των εκπροσώπων από τα χωριά που συμμετέχουν στο μπλόκο της Νίκαιας. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να προταθεί στη γενική συνέλευση του μπλόκου το παρακάτω πρόγραμμα δράσης:

  • Αύριο Κυριακή, στις 12 μ. να γίνει νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο στο μπλόκο της Νίκαιας. Αποφασίστηκε οι αγρότες να απευθύνουν κάλεσμα σε εργατικά σωματεία και φορείς του κινήματος να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση, όπως έγινε στα δύο προηγούμενα συλλαλητήρια.
  • Την Τετάρτη 19/2 να γίνει παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με τα τρακτέρ να παραμένουν στα μπλόκα όλης της χώρας. Η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί σήμερα Σάββατο στις 2 μ.μ., σε σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής των Μπλόκων, που θα γίνει στη Λάρισα.
  • Από Δευτέρα, οι αγρότες καλούν τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους να αποφασίσουν κλείσιμο των καταστημάτων τους, τα Εργατικά Κέντρα να καλέσουν σε στάσεις εργασίας και τους εργαζόμενους στις μεταφορές να επισκεφτούν το μπλόκο της Νίκαιας.
  • Επίσης, αντιπροσωπεία των αγροτών θα επισκεφθεί τον ΟΓΑ στην Αθήνα, με αίτημα να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια των ανασφάλιστων αγροτών. Αλλά και το υπουργείο Ενέργειας, με αίτημα να εφαρμοστεί η περσινή απόφαση για παροχή στους αγρότες νυχτερινού ρεύματος.
  • Την Πέμπτη 20/2, μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας, θα γίνουν νέες συσκέψεις στα μπλόκα όλης της χώρας, για να καθοριστεί η παραπέρα δράση.

Από τη συγκέντρωση των αγροτών στη Λήμνο
Από τη συγκέντρωση των αγροτών στη Λήμνο
Στη Γενική Συνέλευση του μπλόκου που ακολούθησε, έγινε λεπτομερής ενημέρωση για όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Στουρνάρα και εγκρίθηκε το πρόγραμμα δράσης. Τονίστηκε, ακόμα, η ανάγκη να παρθούν έγκαιρα όλα τα μέτρα που απαιτούνται, για να διασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών, εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, που φέτος θα οργανώσει στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων.

Ανάλογες συνελεύσεις έγιναν και στα άλλα μπλόκα, όπου οι αγρότες «βράζουν» για την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και αποφασίζουν κινητοποιήσεις για σήμερα και τις επόμενες μέρες.

Συγκέντρωση στον Ισθμό της Κορίνθου

Στην Ηλεία, μπλόκα έχουν στηθεί στον κόμβο Αγίου Γεωργίου της ΕΟ Πύργου - Πατρών και στον κόμβο Μαραθιάς. Στη Μεσσηνία, μπλόκα έχουν στηθεί στο Σουληνάρι Δήμου Πύλου, στους Γαργαλιάνους και στο Πεταλίδι. Στην Αχαΐα, οι αγρότες αποκλείουν συμβολικά κάθε μέρα την ΕΟ Πατρών - Πύργου στο ύψος του μπλόκου της Κάτω Αχαγιάς. Τα μπλόκα παραμένουν στην Αιγιαλεία, στον ποταμό Σεληνούντα, στο ύψος των παλαιών διοδίων Αιγίου, σε δυο σημεία της ΕΟ Πατρών - Πύργου, γνωστότερος και ως 111, στον Πρέβεδο και στο σταυροδρόμι της Τριτέας, κοντά στο Καλέντζι.

Στην Αρκαδία έχουν παραταχθεί τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα στα Βούρβουρα, στο δρόμο Τρίπολης - Σπάρτης. Το μπλόκο ενισχύθηκε και από αγρότες από το Νομό Λακωνίας. Στην Αργολίδα, μαζικό είναι το μπλόκο στο Ανυφί, όπου έγινε σύσκεψη των μπλόκων της Πελοποννήσου που συντάσσονται με τις αποφάσεις και το πλαίσιο του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα Αγροτικών Μπλόκων. Προχώρησαν σε αποτίμηση της συνάντησης που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών και καθόρισαν τις επόμενες δράσεις τους.

Οπως αποφασίστηκε, αγρότες από 9 μπλόκα της Πελοποννήσου θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια του Ισθμού Κορίνθου την Κυριακή, στις 12.30 μ.μ. Σήμερα Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο χώρο του μπλόκου στο Ανύφι θα γίνει συνέλευση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας με θέμα την ανασύνταξη του συλλόγου και θα ακολουθήσει γλέντι.

Στην Ηπειρο, έχει στηθεί ήδη ένα μπλόκο στην περιοχή Φανάρι (Καναλάκι) Πρέβεζας, με αποφάσεις των τεσσάρων αγροτικών συλλόγων της περιοχής και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Επίσης μπλόκα υπάρχουν και στο Λούρο Πρέβεζας, αλλά και στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας.

Στην Αιτωλοακαρνανία παραμένει και ενισχύεται το μπλόκο της Ερμίτσας. Σήμερα Σάββατο, θα γίνει κινητοποίηση στις 11.30 π.μ. στο Αγρίνιο. Σε μαζική συμμετοχή καλούν μεταξύ άλλων η Γραμματεία ΠΑΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και η Ενωση Οικοδόμων.

Σε ΔΟΥ και τράπεζες

Στη Φθιώτιδα, παραταγμένα παραμένουν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην ΕΟ Λαμίας - Καρπενησίου, στη Μακρακώμη. Επίσης, στη θέση Δρούγος Δομοκού και στον κόμβο της Ανθήλης. Στη Βοιωτία, αγρότες της περιοχής έχουν ήδη παρατάξει τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα στον περιφερειακό δρόμο του Ορχομενού.

Στην Κοζάνη, έγινε χτες μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ύστερα από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής του αγροτικού μπλόκου στη γέφυρα των Σερβίων. Ακολούθησε πορεία στη ΔΟΥ Κοζάνης και παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά της τράπεζας ΑΤΕ - Πειραιώς. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ. Μπλόκα έχουν στηθεί στη γέφυρα των Σερβίων, στο Φιλώτα και στο Αμύνταιο.

Σε Πέλλα - Ημαθία, χτες το απόγευμα, τα μπλόκα του νομού πραγματοποίησαν συντονισμένο συμβολικό κλείσιμο δρόμων. Στην Πιερία, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι συγκεντρωμένοι στην είσοδο της Κατερίνης και στη διασταύρωση του Βαρικού. Στις Σέρρες, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί στο μπλόκο του Δραβίσκου. Στην Κομοτηνή, με πρωτοβουλία του μπλόκου που έχει στηθεί στην είσοδο της πόλης, θα γίνει τη Δευτέρα πανθρακικό συλλαλητήριο στην έδρα της Περιφέρειας.

Στη Δράμα παραμένουν τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα που έχουν παραταχθεί στον κόμβο της Μαυρολεύκης και τη Δευτέρα θα γίνει κινητοποίηση στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας. Στην Καβάλα, αγροτικά μπλόκα στήθηκαν σε Χρυσούπολη και Αμυγδαλεώνα και τη Δευτέρα θα γίνει κινητοποίηση στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας.

Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί στην Επανωμή, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, στα Μουδανιά Χαλκιδικής, στα Πράσινα Φανάρια και στην αερογέφυρα Μαλγάρων.

Συγκεντρώσεις και χτες

Στον Εβρο συνεχίζουν τα μπλόκα των αγροτών στον κόμβο την Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Κορνοφωλιά, Φέρρες και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Την Κυριακή θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος και τη Δευτέρα, στις 10 π.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην πρώην ΑΤΕ Ορεστιάδας. Επίσης την Κυριακή, στις 8 μ.μ., αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα επισκεφθεί το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και θα συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή.

Στα Χανιά, στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, θα γίνει την Κυριακή, στη 1 μ.μ. συναυλία αλληλεγγύης από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και σωματεία της περιοχής.

Στη Λήμνο δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ και με πορεία κατευθύνθηκαν στη Μύρινα, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο λιμάνι. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο του νησιού και στο Παράρτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπου επέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Επειδή δεν πήραν καμιά δέσμευση, προχώρησαν σε αποκλεισμό του κτιρίου του Παραρτήματος της Περιφέρειας (πρώην Επαρχείο) και του Δημαρχείου του νησιού.

Στη Λέσβο θα γίνει νέα συγκέντρωση τη Δευτέρα, στις 11.30 π.μ., στη Λάρσο. Στη Ζάκυνθο, μαζική συγκέντρωση έκαναν οι αγρότες στο Σαρακηνάδο, ύστερα από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τρίτη 18 Φλεβάρη, στις 10 π.μ. στην περιοχή Λούμπα στην είσοδο της πόλης της Ζακύνθου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν και ενισχύουν τη συντονισμένη πανελλαδική κινητοποίηση(2017-01-25 00:00:00.0)
Μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα(2017-01-22 00:00:00.0)
Οι αγρότες κλιμακώνουν με νέες κινητοποιήσεις(2014-02-15 00:00:00.0)
Από τον Εβρο ως την Κρήτη(2014-02-11 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν τα μπλόκα και η αλληλεγγύη(2013-01-31 00:00:00.0)
Αυξήθηκαν η συμμετοχή και τα «μπλόκα»(2002-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ