Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Να μαυρίσει ο λαός τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ

Παρέμβαση του Θ. Παφίλη στη συζήτηση για τις ευρωεκλογές

Να «σταυρώσει», «να μαυρίσει» ο λαός τα κόμματα που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση της οποίας η πολιτική έχει κάνει κόλαση τη ζωή του, ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη νέα «στείρα» αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης και του ευρωμονόδρομου, αυτήν τη φορά πάνω στη διαδικασία με την οποία θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές.

Η παρέμβαση έγινε στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στο οποίο ενσωματώθηκε τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό και όχι με λίστα όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Ταυτόχρονα με τη συζήτηση στην Ολομέλεια, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής ήταν σε εξέλιξη η πρώτη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ενσωματώνει οδηγίες της ΕΕ για το εκλογικό δικαίωμα και στο οποίο έχει ενσωματωθεί τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που καταργεί τη δυνατότητα των ομογενών και μεταναστών να ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.

Οσον αφορά τις ευρωεκλογές, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι «εμείς έχουμε ταχτεί με το να γίνουν την πρώτη Κυριακή, κυρίως για να μπορέσει να συμμετέχει ακόμα περισσότερο ο ελληνικός λαός». Τόνισε ότι το ΚΚΕ δε συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης και απαίτησε «να εξασφαλιστεί ότι οι ετεροδημότες θα μπορούν να ψηφίσουν τη δεύτερη Κυριακή, να μην υπάρξουν προβλήματα στους εκλογικούς καταλόγους. Δε δικαιολογούνται σήμερα με την τεχνολογία που υπάρχει». Να εξασφαλιστεί η μετακίνηση των ψηφοφόρων «με την κατάργηση των διοδίων» και με «δωρεάν εισιτήρια στον κόσμο για να πάει να ψηφίσει». Τάχτηκε επίσης κατά της αύξησης των παραβόλων.

Σχετικά με το «σταυρό» και τη λίστα, σημείωσε ότι «εμείς γενικά είμαστε υπέρ της λίστας», ξεκαθαρίζοντας ότι το κύριο ζήτημα είναι άλλο: «Εμείς λέμε ότι ο ελληνικός λαός, είτε με σταυρό είτε χωρίς σταυρό, πρέπει να σας "σταυρώσει" όλους για την πολιτική που ακολουθήσατε όλα αυτά τα χρόνια και για όσα του είπατε για την ΕΕ. Πρέπει να σας "σταυρώσει", δηλαδή να σας "μαυρίσει"».

Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε συνολικά για την ΕΕ, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει ψύχραιμα, αντικειμενικά, έξω από πολώσεις να κρίνει από την πείρα του και από τη ζωή του ποια είναι η ΕΕ, ποια κόμματα όλα αυτά τα χρόνια του είπαν για τον ευρωπαϊκό παράδεισο και τον έστειλαν στην κόλαση».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές των άλλων κομμάτων σημείωσε: «Για ποια Ευρώπη αλήθεια μιλάτε το 2014, με το 25% κάτω από το κατώτερο όριο της φτώχειας, με τέτοια έκρηξη της τεχνολογίας, της επιστήμης, της παραγωγικότητας, της εργασίας; Αυτήν την Ευρώπη προσφέρει το σύστημά σας. Αυτή είναι η καπιταλιστική Ευρώπη το 2014 με τα ερείπια των εργασιακών δικαιωμάτων και πεινασμένους».

«Ο αυτοαπασχολούμενος - τόνισε στη συνέχεια - πρέπει να κρίνει ότι, αντί για νέες αγορές, τελικά κλείνει το μαγαζί του, ότι δεν έχει ούτε την ασφάλειά του να πληρώσει και ότι τον κατάπιαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το μεγάλο κεφάλαιο». «Να κρίνει - συνέχισε - ο αγρότης για την ΚΑΠ και τις περιβόητες επιδοτήσεις» που τον οδήγησαν σήμερα να «ξεκληρίζεται κάθε μέρα» και «πλημμυρίζει η Ελλάδα από τα προϊόντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των εταιρειών».

Απευθυνόμενος ευρύτερα στο λαό τόνισε: «Ποιος ταΐζει τους εργάτες; Τα ευρωπαϊκά μονοπώλια ή τα χέρια τους; Ποιος ταΐζει τους νέους επιστήμονες, τους εργαζομένους συνολικά; Δημιουργήσατε - είπε απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα - όλα αυτά τα χρόνια την αίσθηση ότι μας ταΐζει η ΕΕ. Το ακριβώς αντίθετο έγινε. Αυτοί που παράγουν τον πλούτο είναι που φουσκώνουν τα αμύθητα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αυτοί που κέρδισαν, λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στη χώρα μας είναι οι κεφαλαιοκράτες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Κάλεσε το λαό να δει ποιος δικαιώνεται σήμερα για το χαρακτήρα της ΕΕ και να κρίνει. Χαρακτήρισε «μνημόνιο των μνημονίων» τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, τονίζοντας ότι «αυτή καθόρισε, εδραίωσε και τον ίδιο το χαρακτήρα της ΕΕ και σήμερα κάποιοι κάνουν πως ανακαλύπτουν την Αμερική» και, για να καλλιεργήσουν μεγαλύτερες αυταπάτες στο λαό, «βάζουν και υποψηφιότητα για να γίνουν Πρόεδροι της Κομισιόν, τον πιο σκληρό πυρήνα της ΕΕ».

«Η μόνη ψήφος - σημείωσε - η οποία μπορεί να καταγράψει με ακρίβεια και να μην παρερμηνευτεί, την αντίθεση σε αυτήν την πολιτική της ΕΕ, έστω και αν δε συμφωνεί κάποιος με τη διέξοδο που λέμε εμείς, η μόνη ψήφος που θα μετρήσει, θα είναι η ψήφος στο ΚΚΕ».

Για τους Ελληνες του εξωτερικού

Προθεσμία έως τις 28 Μάρτη έχουν για να υποβάλουν αίτηση όσοι Ελληνες διαμένουν μόνιμα σε άλλες χώρες της ΕΕ ή θα βρίσκονται σε αυτές κατά την ημέρα διενέργειας των ευρωεκλογών και επιθυμούν να ψηφίσουν από εκεί για τους Ελληνες ευρωβουλευτές, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών. Οι εκλογείς καλούνται να υποβάλουν αίτηση στην οικεία προξενική Αρχή. Οι εκλογείς που έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο μπορούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν την αίτησή τους και στη συνέχεια να την υποβάλουν στην οικεία Αρχή. Μετά τις 28 Μάρτη θα ακολουθήσει η κατάρτιση των ειδικών εκλογικών καταλόγων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ