Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Υπεράσπιση του νέου διχοτομικού σχεδίου

Οπως αναμενόταν, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, χτες σε διάγγελμα και συνέντευξη σε ΜΜΕ, υπερασπίστηκε το «Κοινό Ανακοινωθέν» που κατέληξε με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου και το οποίο σηματοδοτεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επιχείρησε να αναδείξει τη «λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας» που καταγράφεται στο κείμενο, όμως αυτή αναιρείται από τη σαφή διχοτομική λογική που μιλάει για «συνιστώντα κράτη», από τη σχέση τους με το ομοσπονδιακό σύνταγμα το οποίο, αν και αναφέρεται ως «υπέρτατος νόμος», θα προβλέπει εξουσίες που θα ασκούνται αποκλειστικά από τα «συνιστώντα κράτη», ενώ νομιμοποιείται ξεκάθαρα η τουρκική εισβολή και κατοχή του 1 / 3 του νησιού.

Η προσπάθεια να στηριχτεί το δήθεν «ευρωπαϊκό κεκτημένο», κάτω από το βάρος της πολύχρονης αρνητικής εμπειρίας του κυπριακού λαού δεν μπορεί να πείσει κανέναν, καθώς έχει αποδειχτεί ότι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Παρότι ο Κύπριος Πρόεδρος προσπάθησε να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις δε γίνονται με παρέμβαση άλλων δυνάμεων πέραν των δύο μερών, είναι φανερό ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ, ΕΕ παρεμβαίνουν και προωθούν τα σχέδια τους για ν' ανοίξει ο δρόμος για την απρόσκοπτη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στην Ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένο ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστική η προχτεσινή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που υπογράμμισε την «υποστήριξη στην άσκηση των "κυριαρχικών δικαιωμάτων" της Δημοκρατίας της Κύπρου, με σκοπό την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων».

Ταυτόχρονα, μην μπορώντας ν' αποφύγει την αναφορά στην οικονομία, όπου ο λαός πληρώνει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με την πιστή τήρηση των όρων της δανειακής σύμβασης, τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και τις αδιαμφισβήτητες θυσίες και το πείσμα του λαού μας, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι έχουμε ξεπεράσει την οικονομική κρίση, και ύστερα και από τις θετικές αξιολογήσεις τόσο των δανειστών μας όσο και των ξένων οίκων, έκρινα πως συναφής με την οικονομική ανάκαμψη είναι και η επικέντρωση της προσοχής μας στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Ετσι, είναι φανερό ότι, ταυτόχρονα με την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη λύση που επιδιώκουν τα μονοπώλια.

Αύριο η συνάντηση των διαπραγματευτών

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα συναντηθούν αύριο και θα συζητήσουν την ατζέντα και το σχεδιασμό της διαπραγμάτευσης. Η προσέγγιση χαρακτηρίζεται «ολιστική», δηλαδή ταυτόχρονη διαπραγμάτευση σε όλα τα αλληλένδετα κεφάλαια, ωστόσο ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντ. Ερογλου ανέφερε χτες ότι το εδαφικό θα συζητηθεί τελευταίο.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού προειδοποίησε ότι τα δύσκολα έπονται και ότι χρειάζεται προσήλωση σε αρχές. «Εμείς έχουμε στηρίξει την έναρξη του διαλόγου γιατί θεωρούμε ότι είναι ο μόνος δρόμος για να επιλυθεί το Κυπριακό, αλλά δε σημαίνει κατ' ανάγκη ότι πάμε προς τη λύση. Θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια και προσήλωση στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού», σημείωσε.

Το ΔΗΚΟ, το κόμμα του πρώην προέδρου Τ. Παπαδόπουλου, δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετο με την κοινή διακήρυξη και απειλεί να φύγει από την κυβέρνηση που συμμετέχει σήμερα με το κυβερνών ΔΗΣΥ.

Σε ανακοίνωση Τύπου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλωσόρισε το κοινό ανακοινωθέν, λέγοντας ότι «είναι ενθαρρυμένο από τη δέσμευση (των ηγετών) να αρχίσουν δομημένες, προσανατολισμένες διαπραγματεύσεις για να φέρουν αποτελέσματα» και «για να συζητήσουν αλληλένδετα όλα τα ανεπίλυτα θέματα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το ΣΑ καλεί όλα τα μέρη να συνεχίσουν σε πνεύμα καλής πίστης για να φτάσουν σε λύση το συντομότερο δυνατό» και «εκφράζει την ελπίδα ότι οι ηγέτες θα εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία για να φτάσουν σε συνολική λύση, βασισμένη σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως παρατίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ