Με απόφαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε η αναδίπλωση και η απόσυρση στήριξης στην υποψηφιότητα Καρυπίδη
Eurokinissi |
Ταχύτατη η προσαρμογή του Αλ. Τσίπρα ακόμα και στην ορολογία των απολογητών της αστικής τάξης (στη φωτογραφία με τον εθνικό γραμματέα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης) |
Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο αυτού του «λανθασμένου μοντέλου», αλλά ότι «είναι κυρίως το αποτέλεσμα των περιορισμών και των ασυμμετριών της νομισματικής ένωσης. Συνεπώς, δεν είναι κρίση μεμονωμένων κρατών, της Ελλάδας, της Ιταλίας και άλλων, όπως σκόπιμα διακηρύσσουν διάφοροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, επισήμανε ότι τις ευθύνες για την κρίση στην Ευρώπη φέρει «το πολιτικό κατεστημένο», το οποίο εφάρμοσε «το νεοφιλελεύθερο μοντέλο», της «πολιτικής της λιτότητας».
Οσο για το τι προτείνει, ανέφερε και πάλι ως θετικό παράδειγμα τις ΗΠΑ, παίρνοντας σαφή θέση στους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς για το μείγμα διαχείρισης. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του χρέους θα μπορούσε να αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λειτουργώντας ως πραγματική κεντρική τράπεζα, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, δηλαδή ως δανειστής ύστατης καταφυγής και για τα κράτη - όχι μόνο για τις τράπεζες».
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «πρέπει να ενδυναμώσουμε τους θεσμούς με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση, όπως είναι τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό», συμβάλλοντας στον εξωραϊσμό της ΕΕ, στην προσπάθεια να αποκτήσει μεγαλύτερη «δημοκρατική νομιμοποίηση» η αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και να εμπεδωθεί ο κάλπικος ισχυρισμός ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει πιο φιλολαϊκή.
Ανάλογου τύπου ήταν και η ομιλία του Αλ. Τσίπρα σε ανοιχτή εκδήλωση στη Ρώμη, όπου, καλλιεργώντας ένα κάρο αυταπάτες, ανέφερε ότι το ψηφοδέλτιό του «κωδικοποιεί τους αγώνες του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Για να μπει τέρμα στο μαρτύριο της λιτότητας. Για να βγει η Ελλάδα, ο Νότος της Ευρώπης και όλη η Ευρώπη, από το μακρύ σκοτάδι του νεοφιλελευθερισμού». Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα είναι «κυβέρνηση ανατροπής» που θα «σημάνει το μήνυμα της αλλαγής σε όλη την Ευρώπη».
Στο μεταξύ όσον αφορά το «μέτωπο Καρυπίδη», χτες η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ μετά από συνεδρίασή της αποφάσισε να αναδιπλωθεί και να αποσύρει την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Θ. Καρυπίδη για τη θέση του περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας. Στη σχετική ολιγόλογη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι για την απόφαση συνεκτιμήθηκαν «τα στοιχεία και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, καθώς και η κρισιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήδη κινείται σε αναζήτηση άλλης υποψηφιότητας, την οποία θα αποφασίσει η ΚΠΕ μετά από διαβούλευση με τις τοπικές οργανώσεις».
Ο Θ. Καρυπίδης, με βάση δηλώσεις του, φαίνεται ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει την υποψηφιότητά του και ότι αναζητεί άλλους υποστηριχτές, με σενάρια ήδη να ακούγονται για τους ΑΝΕΛ. Ωστόσο το θέμα με την υποψηφιότητα Καρυπίδη δεν έχει λήξει για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η οργάνωση της Κοζάνης απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση απόσυρσης της υποψηφιότητάς του και ακούγονται φωνές για παραιτήσεις μελών της.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης αρκετά μέλη της ΠΓ επέρριψαν ευθύνες στην ηγεσία, τόσο για την απόφαση εξαρχής να υποστηριχθεί ο συγκεκριμένος υποψήφιος, όσο και για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του θέματος. Η «Αριστερή Πλατφόρμα» επανέφερε και θέμα Βουδούρη, για το οποίο όμως η πλειοψηφία αναφέρει ότι δεν συζητά.