Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
Διεργασίες στο φόντο αναζήτησης άλλου μείγματος διαχείρισης

Καθώς συνεχίζονται οι διεργασίες για την ανασύνθεση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, επιβεβαιώνεται ότι η διαδικασία αυτή συνδέεται, εκτός από την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, και με τη συζήτηση στους κόλπους των αστών για αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, συναντήθηκαν χτες στην Αθήνα ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Massimo D' Alema.

Οπως ανακοινώθηκε, «κεντρικό θέμα της συζήτησης ήταν η προετοιμασία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του Μαΐου και η δημιουργία εναλλακτικής πρότασης για την αλλαγή της Ευρώπης», η οποία, όπως επισημάνθηκε, «είναι δέσμια των πολιτικών λιτότητας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο D' Alema υποστήριξε ότι «η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από μέτρα σκληρής λιτότητας αλλά μέσα από θαρραλέες αποφάσεις που θα αφορούν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», αναφερόμενος ουσιαστικά σε μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο Ν. Ανδρουλάκης υπερθεμάτισε, λέγοντας ότι «η συνταγή της σκληρής λιτότητας και οι κοινωνικές ανισότητες που αυτή δημιουργεί πλήττουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Η σημερινή Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται στο όραμα των εμπνευστών της, γεγονός που συμβάλλει στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού».

Στο ζήτημα των «προετοιμασιών» των σοσιαλδημοκρατών για τις εκλογές παρενέβη κι ο πρόσφατα αποχωρήσας από τον ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλος. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΣΚΑΪ» δήλωσε ότι «αν η κεντροαριστερά δεν ενωθεί θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και δεν θα βγάλει κανέναν ευρωβουλευτή». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, όπως το ΠΑΣΟΚ το 1981, για να σταματήσει ο «λαϊκισμός» του που θεριεύει καθημερινά, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην προσπάθεια σύμπηξης δικού της πόλου, σε αντιδιαστολή με το ΠΑΣΟΚ και τους «58», αλλά και τον Α. Λοβέρδο και όσους άλλους φαίνεται να στοιχίζονται προς τα εκεί. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χρήστος Μαχαίρας, σημείωσε: «Ο κύριος Λοβέρδος έκανε την επιλογή του. Η ΔΗΜΑΡ προχωρά στον ίδιο δρόμο, έχοντας ως οδηγό τις αποφάσεις του Συνεδρίου της. Συγκροτούμε τη συμπαράταξη του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού, έχοντας ανοιχτό το μέτωπο τόσο προς τις συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, όσο και προς τον αριστερό λαϊκισμό και τον ανεδαφικό δογματισμό του ΣΥΡΙΖΑ».

Για την πρόθεση ορισμένων μελών της λεγόμενης «Αριστερής Μεταρρυθμιστικής Κίνησης», να παραμείνουν και στη ΔΗΜΑΡ απάντησε: «Κοιτάξτε, παγκοσμίως, η έννοια του "ολίγον μέλος" αγνοείται. Δεν υπάρχει. 'Η είσαι μέλος του ΠΑΣΟΚ ή είσαι μέλος της ΔΗΜΑΡ ή εντάσσεσαι στους "58". Οι σύντροφοι, -που έχουν αποχωρήσει προ καιρού και όχι τώρα όπως γράφεται- οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στη συγκρότηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας , έχουν κάνει ήδη την επιλογή τους. Καλή επιτυχία, αλλά υποστηρίζουν πλέον μια άλλη εκλογική σύμπραξη, ανταγωνιστική προς τη ΔΗΜΑΡ».

Αναταράξεις στη ΝΔ με αφορμή τη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε χτες ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Γιάννης Ιωαννίδης, έχοντας τη στήριξη του κόμματός του, σε αντιδιαστολή με τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος ανακοίνωσε προχτές τη δική του υποψηφιότητα για τη θέση, εμφανιζόμενος σαν «αντάρτης».

Βλέποντας ότι η ΝΔ μένει προσώρας χωρίς υποψήφιο για το δήμο Θεσσαλονίκης (για τη θέση «έπαιζαν» τα ονόματα τόσο του Γ. Ιωαννίδη, όσο και του Απ. Τζιτζικώστα) παρενέβη ο πρώην περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης προτείνοντας ...εαυτόν: «Εάν η ΝΔ πραγματικά ήθελε να κερδίσει με σιγουριά το δήμο Θεσσαλονίκης είχε νικητή: τον Παναγιώτη Ψωμιάδη»...

Σημειωτέον, ο Π. Ψωμιάδης πριν από μερικές μέρες είχε υποδείξει ως καταλληλότερο για δήμαρχο Θεσσαλονίκης τον εισαγγελέα Βασίλη Φλωρίδη, αδελφό του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ