Σάββατο 8 Φλεβάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χρειάζεται άλλη εξουσία και κοινωνική οργάνωση της παραγωγής

Από τις συζητήσεις που είχε ο Δ. Κουτσούμπας στα καταλύματα των αγροτών, που έχουν στηθεί κατά μήκος της Εθνικής Οδού, στη Νίκαια

Με μεζέδες και ένα ποτήρι κρασί υποδέχτηκαν οι αγρότες τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Με μεζέδες και ένα ποτήρι κρασί υποδέχτηκαν οι αγρότες τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Μετά την ομιλία του στους συγκεντρωμένους αγρότες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αγροτοσυνδικαλιστές και αγρότες μπήκαν στο κατάλυμα ενός απ' τα χωριά που μετέχουν στο μπλόκο της Νίκαιας.

Εγινε συζήτηση για ζητήματα που τους απασχολούν, όπως οι νέες ανακοινώσεις - κοροϊδία της κυβέρνησης για το φορολογικό, η εκτροπή του Αχελώου, που έχει «παγώσει», τα προβλήματα των μελισσοπαραγωγών, καθώς και για ζητήματα που σχετίζονται με την πρόταση του ΚΚΕ για μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού.

Σε ό,τι αφορά την εκτροπή του Αχελώου, τονίστηκε από πλευράς των αγροτών ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, στην απόφαση με την οποία μπλόκαρε το έργο, επικαλείται την ΚΑΠ, ότι δε θέλει παραγωγή, άρα, όπως ανέφεραν «δε θέλει και χωράφια με νερό».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με επιστημονικούς φορείς που ασχολούνται με σχετικά ζητήματα και οι οποίοι του προσκόμισαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το έργο αυτό, αν γίνει, δε θα ωφελήσει μόνο το θεσσαλικό κάμπο, αλλά θα δημιουργήσει υδροηλεκτρική ενέργεια, θα τροφοδοτήσει με πόσιμο νερό περιοχές που το έχουν ανάγκη, θα αρδεύσει αγροτική γη κ.λπ.

Επεσήμανε τις ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων που παλεύουν να μη γίνει το έργο, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, και αναφέρθηκε σε στοιχεία που αποκαλύπτουν το ρόλο που παίζουν διάφοροι σε μηχανισμούς της ΕΕ και αλλού, προκειμένου να μπλοκάρουν και να ματαιώσουν το έργο οριστικά.

Με εκπροσώπους των αγροτών, στη διάρκεια της περιοδείας στο μπλόκο
Με εκπροσώπους των αγροτών, στη διάρκεια της περιοδείας στο μπλόκο
«Είναι εγκληματική ευθύνη το να μην προχωράει και να πάει από αναβολή σε αναβολή αυτό το έργο της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, γιατί θα έλυνε πραγματικά προβλήματα και στην αγροτική παραγωγή, και στην ύδρευση, και στο περιβάλλον. Θα ήταν προστασία και στο ζήτημα της υδροηλεκτρικής ενέργειας, θα απέδιδε πολλή και φτηνή Ενέργεια για την περιοχή εδώ και για όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Συνδικαλιστής της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων, ενημέρωσε τον Δ. Κουτσούμπα για το τεράστιο πρόβλημα της απώλειας μελισσιών από ανεξήγητους μέχρι στιγμής λόγους, αλλά και την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων να εξετάσουν την αιτία που προκαλεί το θάνατό τους. Αναφέρθηκε στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή τροφών για τα μελίσσια, που ενδέχεται να σχετίζεται με τις απώλειες και ζήτησε τη βοήθεια του ΚΚΕ, ώστε να αναδειχτεί το πρόβλημα και να δοθούν λύσεις. Μαζί έθεσε και το πρόβλημα της χαμηλής τιμής του προϊόντος, που είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού οι παραγωγοί το διαθέτουν για 3 ευρώ και στο ράφι πουλιέται 13.

Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού επανέλαβε ότι στον αγώνα οι αγρότες δεν χωρίζονται ανάλογα με το τι ψηφίζουν, αναφέρθηκε στην πρόταση του Κόμματος για τη λαϊκή συμμαχία και εξουσία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Το μικρό κλήρο, τον έχουν προγράψει εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να συγκεντρώσουν τη γη στα χέρια όλο και λιγότερων, που θα εκμεταλλεύονται εργάτες γης, τους οποίους θα απασχολούν με μεροκάματα πείνας. Αυτήν την πολιτική την ακολουθούν εσκεμμένα, εκεί οδηγεί η νέα ΚΑΠ (...) Εδώ, τώρα χρειαζόταν μια λαϊκή διακυβέρνηση, όπου ο λαός θα ήταν στην εξουσία. Να φτιάξεις μαζί με τον κοινωνικοποιημένο τομέα, τις μεγάλες επιχειρήσεις στον ορυκτό πλούτο, τη βιομηχανία κ.λπ., και τον παραγωγικό αγροτικό συνεταιρισμό, όχι σαν αυτούς που υπήρχαν (...) αλλά σε νέες εντελώς βάσεις.

Χρειάζεται μια άλλη, νέα, κοινωνική οργάνωση της παραγωγής, όπου θα μπορείς μετά να σχεδιάζεις, να λύνεις και το πρόβλημα της ανεργίας, να βρίσκεις δουλειές, να μην έχουν ανισομετρία στην ανάπτυξη οι διάφορες περιοχές της χώρας και να μπορείς να παράγεις, να λύσεις το διατροφικό πρόβλημα για το λαό και να κάνεις και εξαγωγές ισότιμες και επωφελείς με άλλες χώρες. Γιατί υπάρχουν χώρες που δεν έχουν τα προϊόντα που μπορούμε να παράγουμε εδώ στην Ελλάδα, όπως κι εμείς δεν έχουμε άλλα, βιομηχανικά κ.λπ. Θα μπορούσες να κάνεις ανταλλαγές σε ισότιμη βάση και να ζει καλά και ο αγρότης, και ο εργάτης, και ο νέος, και η γυναίκα στο χωριό και με ελεύθερο χρόνο με Παιδεία, Υγεία δημόσια και δωρεάν (...)

Αυτό το σύστημα, έτσι όπως είναι, δεν μπορείς με μικροβελτιώσεις να το κάνεις ανθρώπινο. Θέλει να το αλλάξεις εκ βάθρων. Γι' αυτό λέμε για ριζικές αλλαγές, δε γίνεται αλλιώς. Μας λέτε ότι λέμε δύσκολα. Γιατί, τώρα εύκολα ζούμε; Μα θα είμαστε μόνοι, λένε. Μήπως τώρα δεν είναι μόνος ο λαός; Μόνος θα είσαι; Αυτό που λέμε εμείς να γίνει στην Ελλάδα, πρέπει να το κάνει κι ο γαλλικός, κι ο ιταλικός, κι ο ισπανικός λαός, κι όλος ο κόσμος. Αν αυτοί στη χώρα τους κάνουν το ίδιο, να πώς μπορεί να υπάρξουν τέτοιες εξουσίες λαϊκές, που μπορούν να συνεργαστούν και να λύσουν προβλήματα.

Αλλά γι' αυτό πρέπει να αποφασίσουμε να βάλουμε λίγο περισσότερο πλάτη. Με εξουσιοδοτήσεις δε γίνεται, αν δεν έχει ο λαός τον έλεγχο. Κι από εκεί να ξεκινάει αυτό που λέμε δημοκρατία, απ' τη συνέλευση, στο μπλόκο, να εδώ, απ' το κάθε χωριό, απ' το κάθε εργοστάσιο, σχολείο (...)». Αμέσως μετά, ο Δ. Κουτσούμπας περπάτησε κατά μήκος του δρόμου όπου έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ και επισκέφθηκε τα καταλύματα, όπου είχε εγκάρδιες συνομιλίες με τους αγρότες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας ενάντια στην κυβερνητική απόφαση οριστικής ακύρωσης των έργων εκτροπής του Αχελώου(2017-10-05 00:00:00.0)
Κουβέντα για ΕΕ και ΚΑΠ(2013-02-15 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες για ενημέρωση του λαού(2009-12-19 00:00:00.0)
Νέος «φραγμός» στην εκτροπή του Αχελώου(2006-04-27 00:00:00.0)
Τάζουν ξανά τον Αχελώο!(2003-08-31 00:00:00.0)
"Πλυντήριο" σκανδάλων η Βουλή(1996-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ