Τρίτη 4 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Οι πιστοί στην αστική διαχείριση προσέρχονται...

Κατά πλειοψηφία η ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε το Σαββατοκύριακο τους υποψηφίους για τις 13 περιφέρειες της χώρας και για το Δήμο της Αθήνας. H «Αριστερή Πλατφόρμα» ανέβασε τους τόνους σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητα του Ο. Βουδούρη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου -δευτερευόντως και γι' αυτή του Θ. Καρυπίδη στη Δ. Μακεδονία- κεντράροντας στο γεγονός ότι είχε ως βουλευτής ΠΑΣΟΚ ψηφίσει το μνημόνιο. Φυσικά το ίδιο ισχύει για τον Π. Κουρουμπλή που είναι σήμερα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, τον βουλευτή Γ. Μιχελογιαννάκη, για να μην επεκταθούμε στις ευθύνες εκείνου του τμήματος του ΠΑΣΟΚ που έχει μετοικήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τις προθέσεις της πλειοψηφίας που θα μπορούσαν να αποδοθούν με το «μάζευε κι ας είν' και ρώγες», εξέφρασε ο γραμματέας της ΚΟ, Ν. Βούτσης, ο οποίος κατηγόρησε τη μειοψηφία για «ρεσιτάλ δυσανεξίας», προσθέτοντας ότι «δεν ανοίγουμε φακέλους σε στελέχη που προσεγγίζουν το χώρο και προχωράμε με βάση την απόφαση του Συνεδρίου».

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» εν τέλει συναίνεσε, καθώς ο Π. Λαφαζάνης απάντησε καταφατικά στο ερώτημα που του απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας: «Θα δώσουμε μαζί τη μάχη των εκλογών;». Είχε προηγηθεί ψηφοφορία για τη διαδικασία έγκρισης των υποψηφίων (ξεχωριστά για τον καθένα ή για το σύνολο των 13), όπου οι απώλειες της πλειοψηφίας ήταν μεγάλες, καθώς η πρότασή της για έγκριση «πακέτο» πέρασε μεν αλλά με μόλις 92 ψήφους υπέρ (επί των παρόντων) και 67 κατά. Στην ψηφοφορία για την έγκριση των υποψηφιοτήτων η «Αριστερή Πλατφόρμα» επέλεξε να απέχει.

Κάλπικα διλήμματα

«Η κάλπη της Ευρωβουλής αλλά και αυτή των περιφερειών -όποτε κι αν στηθεί- θα αποτελέσουν ένα πραγματικό δημοψήφισμα ενάντια στην κυβέρνηση του μνημονίου και της υποτέλειας που στραγγαλίζει και την αυτοδιοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ.Τσίπρας, κλείνοντας την ομιλία του, δίνοντας το στίγμα της μεγάλης απάτης που καλλιεργεί το κόμμα του στο λαό: Οτι τα δεινά του δεν οφείλονται στον ίδιο τον καπιταλισμό και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, αλλά στην «υποτέλεια» της κυβέρνησης που έφερε τα μνημόνια.

Ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να κρύψει από το λαό ότι τα αντιλαϊκά μέτρα πάρθηκαν για λογαριασμό του ντόπιου κεφαλαίου και θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, όπως προβλέπεται και από τα μνημόνια διαρκείας σε όλα τα κράτη της ΕΕ, γιατί αυτό απαιτεί η στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Κατ' αναλογία, με αφορμή την υποψηφιότητά του για την Κομισιόν, σπέρνει αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει, να γίνει φιλολαϊκή, με μια αλλαγή συσχετισμών στο Ευρωκοινοβούλιο και τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του φοβίζει τις δυνάμεις «της συντήρησης, της διαπλοκής και της οικονομικής ολιγαρχίας». Τι κι αν ο Αλ. Τσίπρας έχει πάρει αμπάριζα όλα τα φόρουμ της πλουτοκρατίας (από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στο πανεπιστήμιο του Τέξας και από τις εκδηλώσεις του ΣΕΒ ως τα συνέδρια του Economist), δίνοντας απανωτές εξετάσεις στην αστική τάξη, τι κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγει ανοιχτά με θέσεις υπεράσπισης των μεγαλοβιομηχάνων.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «διαφημίζει το πρωτογενές πλεόνασμα», μόνο που η επίσημη θέση του κόμματός του είναι ότι τα «πρωτογενή πλεονάσματα» πρέπει να διασφαλιστούν και να μονιμοποιηθούν (ακριβώς για να εξασφαλίζονται πόροι για την ολιγαρχία... που τον φοβάται), γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ένταση των βάρβαρων μέτρων συνοδεύει όλα τα μείγματα διαχείρισης.

«Είναι κρίμα για τη συντηρητική παράταξη»...

Εντυπωσιακό για την ταχύτατη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στις απαιτήσεις του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και ενδεικτικό του «βλέμματος» του ΣΥΡΙΖΑ στο λεγόμενο «μεσαίο χώρο» ήταν το σημείο της ομιλίας όπου ο Αλ. Τσίπρας βγήκε με θέσεις υπεράσπισης... της συντηρητικής παράταξης και της μεταπολιτευτικής δεξιάς έναντι της σημερινής ΝΔ! «Είναι κρίμα για τη Νέα Δημοκρατία αυτή η κατάντια. Είναι κρίμα για τη συντηρητική παράταξη να μετεξελίσσεται σε ένα κακό μείγμα Πολιτικής Ανοιξης και προδικτατορικής ΕΡΕ. Σε ένα κακέκτυπο της ιστορικής παράταξης της μεταπολιτευτικής δεξιάς, που ακυρώνει κάθε ίχνος πολιτικής και θεσμικής αξιοπρέπειας», ανέφερε χαρακτηριστικά...

Τέλος, σε σχέση με τις εκλογές για την τοπική διοίκηση, οι αναφορές του Αλ. Τσίπρα περί «νέας ριζοσπαστικής αντίληψης για τις τοπικές κοινωνίες και το ρόλο της αυτοδιοίκησης», για «αυτοδιοίκηση που δεν είναι για εμάς πολιτικό παζάρι, ούτε χώρος ανάδειξης τοπικών παραγόντων», ρίχνει στάχτη στα μάτια για τις σοβαρές ευθύνες των εκλεγμένων στην τοπική διοίκηση που στήριξε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ (και πριν από αυτόν ο ΣΥΝ) στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και μέσω των δήμων.

Εντωμεταξύ, χτες και σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί σειρά επαφών στο Παρίσι με δυνάμεις του οπορτουνισμού, στα πλαίσια της προώθησης της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Κομισιόν. Χτες συναντήθηκε με το προεδρείο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τον συμπρόεδρο του «Αριστερού Κόμματος», Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ενώ επίσης πραγματοποίησε ομιλία σε εκδήλωση του «Μετώπου της Αριστεράς». Σήμερα θα συναντηθεί με μέλη της γαλλικής Βουλής και της Γερουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ